Почетохме паметта на загиналите мотористи Почетохме паметта на загиналите мотористи

Часът е 11.30. Навръх празника на София, на паркинга пред Националния исторически музей, започнаха да се събират мотоциклетисти. Първоначално бяха малка групичка, но постепенно тя набъбна до няколко десетки мотоциклета… Броят на строените машини се увеличаваше непрекъснато.

Поводът бе отбелязването на Деня в памет на загиналите мотористи и в подкрепа на пострадалите мотоциклетисти. Инициативата е на колегите от BMM (Bulgarian Motorcycle Media) и социалната мото кампания “Ние сме хора, не “донори”, които за втора година събират мотоциклетисти от столичните мотоклубове, за да бъде почетена паметта на загиналите братя.

IMG_20170917_115150

От началото на годината досега, на пътя са загинали 25 мотоциклетисти, а над 250 са пострадали при катастрофи. Аня Будева от БММ каза, че ако приемем, че караме мотоциклети от март, то всяка седмица загива по един мотоциклетист. Заради нетолерантност, невнимание, недоглеждане, агресия или заради откровено избиване на комплекси.

Малко след 12 ч. пред многобройното мотоциклетно братство се изправи отец Теодор, който също е мотоциклетист. Той изнесе проповед, прочете строфи от Библията и призова заедно да обединим усилията си за повишаване на пътната култура в България, подобряването на пътищата, намаляване на агресията… Всеки от присъстващите запали свещичка, а с минута мълчание бе отдадена почит на загиналите и пострадалите братя.

IMG_20170917_115227

Подобни събития имаше и из цялата страна: Асеновград, Благоевград, Бургас, Варна, Казанлък, заедно с мотористи от Стара Загора, Нова Загора и Павел баня; Пазарджик,  Панагюрище, Петрич, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Търговище, Хасково, Ямбол и др. места.

Стефан Илиев

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *