Първите Volkicar дойдоха в България, чакат си пилотите

В края на януари колите бяха показани пред наши пилоти и медии в Истанбул. Същото представяне, отново придружено с възможност за тестове от повече наши пилоти , а журналисти, бе на картинг пистата Лаута в Пловдив.
Създателят и на Volkicar, и на V1 Challenge, известният турски рали пилот Волкан Ъшък също пристигна на Лаута, за да презентира сериите. Той лично направи няколко тура по трасето, за да представи възможностите колата. На практика с това шампионатът V1 Challenge в България се завъртя. Надпреварата ще бъде в 6 кръга в различни градове на страната – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора. Първият кръг е на 22 юни в Пловдив, а финалът ще бъде в София на 2 ноември. В шампионата ще се изправят едни срещу други както популярни и опитни, така и млади автомобилни пилоти. По всяка вероятност ще участват и три дами, като за тях ще има отделно класиране. Централата на  V1 Challenge у нас ще бъде на писта Дракон край пловдивското село Калояново. Първите три коли вече бяха представени на Лаута, а предстои да пристигнат още 8 автомобила. Организаторите споделят, че вече има 10 български пилоти, желаещи да участват в шампионата, но всичко ще стане ясно, когато се подпишат договорите. 
У нас с организацията и провеждането на шампионата V1 Challenge се занимава фирмата М&T Racing, основана от Тезджан Мустафов и Мете Пала, автомобилни състезатели с дългогодишен опит. Те са официалните представители на V1 Challenge България и държат правата за организиране на шампионата у нас. TM-Motosport пък е спортният клуб с президент Турал Метков, лицензиран от БФАС и отговорен за състезанията от шампионата. V1 Challenge България се организира с подкрепата на федерацията.
България е 4-ата страна, в която се прави V1 Challenge. Първо шампионатът стартира естествено в Турция, а след това се прави в Туркменистан и Молдова. Форматът на шампионата е разработен така, че да бъде достъпен за състезатели и зрители. За трасе се използват булеварди или централни пространства в града. Феновете стават свидетели на цялото състезание, както и на екстремни и атрактивни демонстрации от популярни гост пилоти и забавления, които продължават 4 часа. Според статистиката, над 110 000 зрители са гледали надпреварите от 2011 г. насам.  Идеята е, когато страните, в които се прави шампионата станат 6 през 20015 г., да се направи международен шампионат, като в него ще участват тримата най-бързи пилоти от всяка страна, а наградата за шампиона след шестте кръга ще бъде 100 000 долара. В нашия шампионат победителите също ще получат парични награди във всеки кръг – за първо място 2000 лв., за второ 1000 и за трето – 500 лв.  Заедно с паричните награди, в края на състезателния сезон на V1 Challenge България, първият в генералното класиране ще грабне специална купа със златно покритие, подгласникът му – купа със сребърно и заемащият трето място – трофей с бронзово покритие.

 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.