Пак променят маршрута на рали „Дакар“ заради Ел Ниньо

Маршрутът на рали „Дакар” за 2016 г. ще бъде променен отново. Правителството на Перу е взело решение да не участва в надпреварата, въпреки че там са най-атрактивните етапи. Прогнозата обаче е неблагоприятна заради урагана Ел Ниньо.
Очакванията са тази година Ел Ниньо да бъде изключитлено силен. Всички перуански служби и логистични центрове ще бъдат в готовност за мобилизация. Досега Ел Ниньо е действал само на риболовната индустрия, тъй като е бил с обилни дъждове и силен вятър, които отблъкват рибата ок крайбрежната зона навътре в океана.
През 2016 г. ще бъде 8-то рали в Южна Америка. Организацията и определянето на маршрута обаче срещат сериозни затруднения, тъкмо заради неблагоприятните климатични условия през това време на годината. Перу замести Чили, защото там имаше огромни бедстващи райони, причинени от големи наводнения. Затова и правителството на Чили отказа участие, а организаторите трябваше да преместят някои от етапите в Перу. Стартът на ралито трябваше да бъде даден в столицата Лима. Сега отново се проучват алтернативни маршрути, които да бъдат само на територията на Боливия и Аржентина, през които трябваше да минат състезателите.
Новият и вероятно окончателен вариант на трасето на рали „Дакар” за 2016 г. ще бъде обявен на пресконференция в края на месец септември.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.