Отбелязахме Денят в памет на загиналите мотористи

За четвърти път на 15 септември бе отбелязан Денят в памет на загиналите мотористи и в подкрепа на пострадалите мотоциклетисти. Това събитие стана традиционно и се провежда в третата неделя на септември. Идеята е на колегите от БММ (Българска Мотоциклетна Медия) и социалната мото кампания Ние сме хора, не “донори”.
В София по традиция събитието беше пред Националния исторически музей в кв. “Бояна”. Но за първи път този ден бе отбелязан в общо 25 града на страната. Над 2600 мотоциклетисти, колеги, приятели, съмишленици се събраха да отдадат почит на загиналите наши братя и сестри. Благодарение на колегите и на издателя на БММ Любомира Бончева, нашият сайт получи подробна информация за това, което се случи в отделните градове. Партньор в инициативата и тази година бе ГДНП – МВР.
Хиляди сведоха глави в едноминутно мълчание, запалиха свещички и си спомниха за светлите души на тези, които се преселиха там, където сезонът е вечен, а пътят – безкраен. Защото кървавата война по пътищата продължава.

От 1 януари до 31 август са загинали 35 мотоциклетисти. За същия период през миналата година са загинали 30 души, а през 2017 г. – 27. Само от 1 до 15 септември загинаха още петима. Пострадалите при инциденти за 8-те месеца на тази година са 346, с 13 повече от 2018 г. Тежките ПТП-та с участието на мотористи са 408 – със 17 повече от миналата година.  Слава на Бога, на самия 15 септември инциденти с мотоциклетисти и пострадали нямаше.
Както стана дума, мотоциклетните клубове и свободните мотористи се събраха в различни краища на страната. Това бяха градовете Асеновград, Ботевград, Бургас, Варна, Видин, Враца, Добрич, Несебър, Нови пазар, Пазарджик, Панагюрище, Петрич, Пирдоп, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, София, Стара Загора, Търговище, Харманли, Шумен и Ямбол. В последния момент се включиха Нова Загора и Сливен. Данните ни ги предоставиха от ВММ.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.