Офроуд гладиаторите  на старт за новия сезон в Кърджали Офроуд гладиаторите  на старт за новия сезон в Кърджали

За шеста поредна година „Кърджали Офроуд Фест“ дава началото на всички шампионати за автомобили, бъгита и ATV-та извън пътя. Събитието ще се проведе от 15 до 17  март по трудно достъпни  планински и горски терени на изток от Кърджали. Кулминацията ще бъде на затворено двукилометрово трасе в центъра на града, точно до „Водното огледало“ в последния ден на надпреварата – неделя.

Общата дължина на маршрута е 600 км за двата състезателни дни. На затвореното двукилометрово трасе, мераклиите за класиране ще направят по различен брой обиколки в зависимост от категорията и класа в които участват.

Цялата общност в Кърджали и региона очаква с нетърпение VI-тото издание на офроудфеста. Тази година трак майстор на екстремното затворено трасе е сървайвърът Николай Мартинов – победителят от Сървайвър 3, който е подготвил зрелищно изпитание за „оцеляващи“.

Два дни преди официалният старт, заявки са подали над 135 участника с машини 4х4 от България, Гърция, Турция и Казахстан.

Те ще стартират и в I-я кръг на Балканската Офроуд Купа за тази година. Надпреварата в Кърджали се явява Първи кръг и за шампионата. Те  ще зарадват публиката в супер-специалния етап са: ATV и UTV/бъги, Rally Off-Road ( бързи трасета за професионалисти и начинаещи с автомобили без лебедка), Hard Trophy (тежко трасе за подготвени автомoбили и пилоти),  Standard Trophy (стандартни автомобили без тунинг и лебедка),

Tourist Class (леко трасе за неподготвени автомобили и пилоти), Buggy (всички модели Buggy, UTV, SSV с трасе на категорията Rally Off-Road).

Изключителен интерес ще предизвикат  автомобилите с тръбна конструкция без серийно производство в клас „Прототипи”.

Те са с изключителни възможности и атрактивен външен вид. Пилотите, които ще си оспорват титлата тук, се очаква да бъдат лидерът от тима на Гърция – Рулис Текмес в конкуренция с представители от Турция.

Организаторите  на проявата за шеста поредна година са Община Кърджали и екипът на нашия пилот, участвал в рали „Дакар“ Тодор Христов от троянския клуб „4х4 Адвенчър“.

Градоначалникът на Кърджали  – инж. Хасан Азис, лично участва в подготовката на събитието. И този път той  няма да изневери на състезателния си дух и ще дръзне да премери сили с Източно Европейските шампиони Влади Велков и Илиян Георгиев. Това ще бъде надпревара в класа на UTV/ бъгита.

В месеца на дамите в пряка битка с мъжете блестят две нежни имена в стартовите списъци за предстоящата надпревара в Кърджали – известната водеща от „Хоби Тв“  и дългогодишен състезател с ATV – Рени Христова и на навигаторката в клас „Трофи – Рали“ Ренета Митева.

За логистиката и реализацията  на мащабното офроуд състезание, което се провежда у нас, работят 40 души технически персонал. Те се грижат за акредитации и настанявене на екипажи, направата на трасета и биваци, времеизмерване, закрити паркове, в това число са и екипите на пожарна, спешна помощ и работещите журналисти в мобилния пресцентър. По традиция в последния заключителен ден около „Водното огледало“ се стичат над 7000 души зрители, за да наблюдават финалните серии.

Стефан Илиев

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *