Офроуд гладиаторите на старт за новия сезон в Кърджали

За шеста поредна година „Кърджали Офроуд Фест“ дава началото на всички шампионати за автомобили, бъгита и ATV-та извън пътя. Събитието ще се проведе от 15 до 17  март по трудно достъпни  планински и горски терени на изток от Кърджали. Кулминацията ще бъде на затворено двукилометрово трасе в центъра на града, точно до „Водното огледало“ в последния ден на надпреварата – неделя.
Общата дължина на маршрута е 600 км за двата състезателни дни. На затвореното двукилометрово трасе, мераклиите за класиране ще направят по различен брой обиколки в зависимост от категорията и класа в които участват.
Цялата общност в Кърджали и региона очаква с нетърпение VI-тото издание на офроудфеста. Тази година трак майстор на екстремното затворено трасе е сървайвърът Николай Мартинов – победителят от Сървайвър 3, който е подготвил зрелищно изпитание за „оцеляващи“.

Два дни преди официалният старт, заявки са подали над 135 участника с машини 4х4 от България, Гърция, Турция и Казахстан.

Те ще стартират и в I-я кръг на Балканската Офроуд Купа за тази година. Надпреварата в Кърджали се явява Първи кръг и за шампионата. Те  ще зарадват публиката в супер-специалния етап са: ATV и UTV/бъги, Rally Off-Road ( бързи трасета за професионалисти и начинаещи с автомобили без лебедка), Hard Trophy (тежко трасе за подготвени автомoбили и пилоти),  Standard Trophy (стандартни автомобили без тунинг и лебедка),
Tourist Class (леко трасе за неподготвени автомобили и пилоти), Buggy (всички модели Buggy, UTV, SSV с трасе на категорията Rally Off-Road).

Изключителен интерес ще предизвикат  автомобилите с тръбна конструкция без серийно производство в клас „Прототипи”.

Те са с изключителни възможности и атрактивен външен вид. Пилотите, които ще си оспорват титлата тук, се очаква да бъдат лидерът от тима на Гърция – Рулис Текмес в конкуренция с представители от Турция.
Организаторите  на проявата за шеста поредна година са Община Кърджали и екипът на нашия пилот, участвал в рали „Дакар“ Тодор Христов от троянския клуб „4х4 Адвенчър“.
Градоначалникът на Кърджали  – инж. Хасан Азис, лично участва в подготовката на събитието. И този път той  няма да изневери на състезателния си дух и ще дръзне да премери сили с Източно Европейските шампиони Влади Велков и Илиян Георгиев. Това ще бъде надпревара в класа на UTV/ бъгита.

В месеца на дамите в пряка битка с мъжете блестят две нежни имена в стартовите списъци за предстоящата надпревара в Кърджали – известната водеща от „Хоби Тв“  и дългогодишен състезател с ATV – Рени Христова и на навигаторката в клас „Трофи – Рали“ Ренета Митева.

За логистиката и реализацията  на мащабното офроуд състезание, което се провежда у нас, работят 40 души технически персонал. Те се грижат за акредитации и настанявене на екипажи, направата на трасета и биваци, времеизмерване, закрити паркове, в това число са и екипите на пожарна, спешна помощ и работещите журналисти в мобилния пресцентър. По традиция в последния заключителен ден около „Водното огледало“ се стичат над 7000 души зрители, за да наблюдават финалните серии.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.