Нов модел гуми от Bridgestone

На предварителните тестове в Катар, отборите и състезателите имаха възможност за проверка и фина настройка на машините си, преди началото на сезон на 11 април в Лосаил. Bridgestone също успяха да проведат изпитания на новите си гуми, които ще бъдат използвани в MotoGP през сезон 2010.

Официалният доставчик  на шампионата предостави нови предни гуми от средно меки и много твърди смески, както и средни и твърди задни гуми. И 17-те пилоти имаха възможност да тестват гумите с новия компаунд, а получените резултати бяха добри при пустинните условия на пистата.

Пясъкът причиняваше  някои проблеми в първата тренировъчна сесия в четвъртък, но екстра твърдата предна и твърдата задна гума се справиха отлично със затрудненията. Дори когато пистата бе по-чиста през двете нощни карания, твърдите гуми пак бяха по-предпочитани заради тяхната издръжливост.

Кейси Стоунър беше най-бърз по време на тестовете с 1’55.353 за обиколка, което бе със секунда и половина по-бързо от най-доброто му време през 2009. Отговорникът по разработките на гуми в Bridgestone Тохури Убуката беше много доволен от проведените тестовете и заяви:

„По време на тестовете  и ние и отборите успяхме да съберем информация от всички видове гуми, които донесохме в Катар. И двете разновидности, предни и задни гуми се държаха добре, но пилотите предпочетоха като цяло по-твърдите. Състоянието на пистата се подобри значително на втория ден, но все още настилката не беше перфектна. Много съм щастлив от издръжливостта на гумите по време на продължителните карания, които направиха повечето пилоти”.

Bridgestone получиха и друга интересна информация от тестовете в Катар, след като Валентино Роси изпробва новата им експериментална предна гума по време петъчните вечерни сесии. Убуката благодари на Роси и коментира, че това се е отразило много ползотворно, събрали са полезни за бъдещото развитие на техните гуми за MotoGP.

Източник: motogp.com


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.