Над 5000 гледат мотокроса за Гран При България в Севлиево

Над 5000 зрители изгледаха мотокроса за Гран при на България на трасето „Горна Росица” край Севлиево. Състезанието бе валидно за европейския шампионат в класовете ЕМХ65 и ЕМХ85, както и четвъртия кръг на републиканския шампионат в МХ2, МХ1 и МХ .
На старт застанаха 115 пилоти от 8 държави – България, Румъния, Турция, Сърбия, Гърция, Молдова, Хърватия и Унгария. Както в съботния ден дъжда обърка сметките на организаторите, състезатели и публика, така и в ранния неделен следобед заваля силно, което наложи втория манш в МХ2 да бъде прекъснат в 19-та минута заради сигурността и здравето на пилотите. Въпреки това, по правилник класирането се зачита, ако има изминати 75% минути от стартирането на състезанието. Маншът е 25 минути и времето се отчита при падането на бариерата. В първия ден на Гран При България отново имаше подобно спиране, но в МХ. Дъждът обаче не попречи на публиката и тя остана по трибуните на трасето, за да изгледа докрай състезанието на „Горна Росица”. Най –потърпевши бяха пилотите от МХ1 , които трябваше да карат втория си манш при тежки условия на трасето, но до сериозни падания и инциденти не се стигна .
В Европейския шампионат ЕМХ 65 краен победител от двата манша стана Мариус Поповици  (Румъния) с КТМ, който бе 2и в първия и спечели втория манш с 47 т. Толкова взе втория  Ласло Течи (Унгария) с КТМ – победа и второ място, а трети бе сънародника му Ноел Занош  с КТМ, трети и в двете надпревари. От българските пилоти най.-добре се класира Радостин Михайлов с КТМ – 7-ми с 28 т. Също много оспорвано беше и при ЕМХ 85. Победителят Никола Хранич (Хърватия) с Husqvarna и заелия второто място на крайното класиране за кръга Адам Ковач (Унгария) с КТМ си поделиха по един манш и по 47 т. Хранич спечели втория и това ме донесе победата за кръга. Трети е Кристоф Якоб (Унгария) с Husqvarna – 38 т.
За републиканския ни шампионат в МХ Веселин Малинов (МСК Севлиево) с Kawasaki  прибави 50 т., след като и вчера в дъжда, и днес на тежкото трасе, финишира първи. Втори в подреждането с 40 т се нареди Юлиян Райчев (МСК Панчо Рейсинг) с Kawasaki и Захари Томов (МХ Шулц) с Honda с 33 т. Водачът в генералното класиране и победител във всички три кръга от началото на сезона Мартин Тодоров (Еър макс рейсинг) с Yamaha си тръгна от Севлиево само с 16 т., които спечели в първия манш, а във втория не участва.
Местният любимец Хакан Халми (МСК Севлиево) с КТМ зарадва многобройните си почитатели с две победи в МХ2  от 4-ия кръг на РШ. Още в началото на първата обиколка Халми падна, след като при приземяване се подхлъзна, но геройски продължи напред без преден калник  и изпревари всички свои конкуренти, като зрителите бяха на крака през цялото време и го аплодираха дълго след финала. Във втория манш Хакан нямаше проблеми и от старта до финала водеше колоната на пилотите.  Втори и трети в МХ2 завършиха Георги Георгиев (Текстил Рейсинг) със Suzuki – 42 т. и Любомир Васев (МХ Рейсинг Симитли) с Yamaha 38 т.
Румънецът Адриан Радута с Yamaha във всеки манш показва, че се намира в изключителна спортна форма. Радута кара във всичките кръгове на родния шампионат и днес записа поредния си успех и нови 50 т. Освен купата за първо място в МХ1 румънецът си тръгна и с трофея на „Спорт тото” за най-бърза обиколка в квалификациите – 2.37.5 мин. Втори в крайното класиране с 42 точки финишира Калоян Илиев (МСК Севлиево) с КТМ, а трети Ивелин Манев (Моторейсинг Варна) с 40 т.
Любителите на мотоциклетния спорт ще могат да гледат следващото състезание от календара на БФМ от 10 до 12 юни в Долна Митрополия, Плевен. На летищния комплекс ще се проведе 4-ия кръг на Републиканския ни шампионат по мотоциклетизъм на писта, както и европейския по Супермото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.