Над 220 возила стартират в оф-роуд фест Кърджали 2015 Над 220 возила стартират в оф-роуд фест Кърджали 2015

Тази година сезона на моторните спортове започва доста рано – в последния ден на февруари с уникалното състезание офроуд фест в Кърджали. Там на 28 февруари ще застанат на старт автомобили, бъгита, мотоциклети, АТV-та в първата за новия сезон надпревара. До днес са подали заявки 220 екипажа от 8 страни, като се очаква да станат и повече.
На пресконференция днес кметът на Кърджали Хасан Азис, председателят на БФАС Радослав Козлеков и главният организатор Тодор Христов разказаха за предстоящата тридневна надпревара – от 28 февруари до 2 март. Събитието е наречено фест, защото в него ще бъдат четири състезания в едно – ралирейда Баха България, Хард Трофи за автомобили, Харт Ендуро за мотоциклети и АТV и автокрос – първи кръг от националния шампионат.
Кметът на Кърджали г-н Азис заяви, че още първото състезание през 2011 г. е дало невероятен тласък на мотоспорта в града. Тогава клуба по мотокрос е бил от 15 човека, а вече е над 80. Дори той се е запалил и си купил АТV, с което ще стартира в клас АТV в тазгодишното издание. През 2011 година са стартирали 85 участника, а сега са над 220, което е не само три пъти повече, но според Тодор Христов е и рекорд за този род състезания у нас. Ще стартират и две дами – Рени Христова при АТV-ата и Денка Йорданова при мотоциклетите. Оф-роуд надпреварата става невероятен празник за града, както е било през миналанта година. Очаква се да дойдат много гости, организатори и състезали, от което се подпомага местната икономика – хотели и ресторанти. За трите дни се предвиждат около половин милион лева приходи. Предимствата на Кърджали като домакин са близостта на гористите местности, а същевременно и възможността част от надпреварата да се направи в центъра на града. Там, до водното огледало има площ от 350 декара, която трябва да стане парк, но засега на нея е изградено трасе от 1 км за автокрос и от 4 км за етапа от оф-роуд състезанието. Всичко е изключително обезопасено и е невероятно удобно за зрителите да гледат. Използван е само 1/7 от възможностите на терена, където може да се изгради и трасе с дължина 14 км. Предимството също е това, че бивака, хотела и затвореното трасе са в радиус от 300 м.
Състезателите по автокрос ще карат на трасе с дължина 1 км. Заради наводненията и свлъчищата, трасетата са избрани наново, като има два варианта – 100 и 160 км за АТV, пак такова ще бъде разстоянието и за трофи категорията, докато за ралирейда маршрута ще бъде между 400 и 600 км, в тил Баха. Най-интересно ще е на 2 март, когато от 9 ч. сутринта до 17 ч. състезанията ще бъдат едно след друго и зрителите няма да скучаят нито минута. Освен купи за победителите в отделните категории, кмета Хасан Азис е учредил Купа на нациите за най-добре представили се екипи от една държава, а за отборната надпевара ще има едно агне за награда.

Стефан Илиев

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *