MXGP: Победа за Прадо във Фаенца

Седмият кръг от световния шампионат по мотокрос MXGP бе на трасето във Фанеца, Италия под името MXGP of Città di Faenza. Това е вторият от трите старта на това трасе в региона на Емилия Романя. Във висшия клас победата спечели Хорхе Прадо, а в МХ1 – Том Виал.
В състезанието стартира и българският пилот Петър Петров с КТМ. Той спечели две точки от състезанието. В първия манш бе 24-и, а във втория бе 19-и.
Отборът на КТМ „осиротя“, тъй като суперзвездата на тима се контузи по време на тренировката сутринта. Носителят на Червения плакет за лидер в класирането падна при приземяването от втория скок. Пое част от удара с горната част на тялото се и бе откаран в болница.
За Прадо това е първа победа в общото класиране в клас MXGP. Да не забравяме, че това е неговият първи сезон в големия клас. Той обаче не спечели нито първия, нито втория манш. В първия манш той взе холшота, а след него бяха Мич Евънс с Honda, Джеръми Суиър с Yamaha, Ромен Февре с Kawasaki, Антонио Кайроли с КТМ и световният шампион Тим Гайсер с Honda.
Еванс направи страхотна атака и изпревари Прадо. След това нещата ес промениха. Суиър изпревари Евънс. След това Февре също мина пред австралиеца, а по-късно го задминаха Кайроли и съотборникът му Гайсер. Той продължи да губи позиции и от Алесандро Лупино, и от Глен Колденхоф.

Така пилотът на Yamaha Джеръми Суиър спечели първата си победа в състезание от MXGP. Втори завърши Прадо, а Февре стана 3-и. След тях бяха Кайроли, Гайсер и Колденхоф.

Във втория манш Прадо и Кайроли поведоха, като испанецът взе още един холшот. Суиър остана 14-и с труден старт. Прадо поведе, а след това Гайсер изпревари Кайроли и започна да притиска испанеца. От петата обиколка Тим Гайсер бе новият лидер на състезанието, следван от Прадо. Кайроли и Евънс бяха след него, пред Колденхоф и Февре.
На финала Тим Гайсер отново бе първи, като спечели първата си победа във Фаенца. Прадо пък финишира втори, но това му бе достатъчно с 44 т. от двата манша да триумфира в първата си Гран при. Кайроли пък стана трети в своята 250-а Гран при.
В общото класиране за деня след щастливия Прадо, втори се нареди Гайсер с 41 т. Трети стана Суиър, въпреки че завърши 7-и втория манш. Във временното класиране Херлингс води в шампионата с 263 т. пред Кайроли с 241 и Гайсер 231.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.