Мотокрос: Предстои купа „Йовко Йовков"в Севлиево

По традиция състезанието се провежда в памет на многогодишния кмет на Община Севлиево – Йовко Йовков и това ще бъде 7-мото издание на купата на неговото име. Българските мотоциклетисти винаги ще помнят ентусиазма и отдаденоста на г-н Йовков при изграждането на най-добрия мотополигон в света – „Горна Росица“, шест пъти носител на отличието за най-добро мотокрос съоръжение в света.
Не със същото ще се запомни падналото правителство на Пламен Орешарски, което съсипа куп неща, включително и мотоциклетния спорт. На пресконференция днес  председателят на организационния комитет за Гран При България Румен Петков беше категоричен, че ако в близките няколко седмици не се реши въпросът с обещаните суми за лицензи на международни състезания, то от догодина този спорт няма да го има у нас. Той каза: „Ситуацията става все по напрегната. Настина сме пред угрозата мотоциклетния спорт в България да не съществува. Нямам претенции към временното правителство, а думите ми са насочени към предишните начело с премиера Орешарски. Отношението им беше повече от цинично. Дано сегашния министър Раданова и служебния премиер проф. Близнашки да обърнат сериозно внимание, защото случая става все по-тревожен.”.
За Севлиево това ще бъде второ домакинство през 2014 г. след като през април там имаше кръг от световния и европейския шампионати по мотокрос в класовете МXGP, МХ2, ЕМХ125-250-300. Тогава, при доста тежки условия на дъжд и студ, трасето предложи на състезателите нова и още по-технична конфигурация, целяща да се намали средната скорост и съответно да увеличи безопасността. И този път обаче, състезателите ще бъдат доста изненадани от допълнителните промени по състезателното трасе.
От началото ан сезона пилотите в мотокроса имаха възможност да карат на трасетата в Поморие, Троян, Левски, Сливен и Самоков, а сега в Севлиево. В клас МХ65, най-малките състезатели както обикновено имат и резервен вариант за състезателното трасе което да избегне големите изкачвания, но това едва ли ще се наложи, защото момчетата са добре подготвени и ще успеят отново да зарадват публиката с мъжкото си каране. Кристиян Иванов с КТМ (ТексимМотор Спорт) е с 215 т.. След неубедителното си представяне в Сливен, в Самоков наложи темпото и волята си и отново се върна на първата позиция в класирането, следван от Димитър Грозданов (КТМ, МХ Рейсинг Симитли) – 181т. и Ерай Хасан (КТМ, Несебър Мото) – 168т. И тримата обаче имат сериозна заплаха в лицето на Християн Даков (КТМ, Левски МХ Груп) – 159 т. и гръцкият пилот Антонис Сагмалис (КТМ), който следва българският шампионат през годината.
В клас МХ85, своеобразен домакин се явява пилотът от МСК Севлиево Хакан Халми с КТМ – 224 т., който е и лидер в класирането. Интригата обаче е доста сериозна, защото Алекс Димитров (КТМ, ВелманМоторСпорт) – 211 т. и Момчил Иванов (КТМ, Мото Спорт Варна) – 190 т. са доста близко. Като прибавим и Жулиан Георгиев (КТМ, Моторейсинг Варна) – 146 т. и Виктор Касабов (КТМ, Левски МХ Груп) – 141 т., борбата става изключително заплетена и само неделните маншове ще покажат крайният резултат.
В клас МХ2, Валентин Роглев (МСК Ридо Самоков) ще пропусне и това състезание заради контузия, но пък неговата липса отвори прозорец за Майкъл Иванов (КТМ, Троян моторспорт) –  200 т., в който троянецът навакса пропуснатия сливенски кръг и след Самоков оглави класирането в класа с четири победи от четири състезания. След като в шампионата се включи и Георги Георгиев (Текстил рейсинг) със Suzuki, задачата на Кристиян Ангелов (Yamaha, Мотошмиц рейсинг, 192т.) и Любомир Васев (Yamaha, Рейсинг Тийм  Цочев) – 175 т. се усложни, но се увеличава конкуренцията и интереса.
При най-голямата кубатура (450 сс) в клас МХ1 и този път се очакват гости от Румъния в лицето на Адриан Радуца, но по-интересно е завръщането на Стоян Рашков от САЩ, където той се състезава през изминалата година. Рашков, който е състезател на JGR MX Team пристига с мотоциклет Yamaha в клас МХ1, където се очаква едно интересно представяне на всички момчета. Лидерът в класирането – Николай Йовчев (Honda, Панчо Рейсинг) – 214 т. има аванс от само 10 точки пред основния си конкурент Тодор Тотев (Honda, Литекс Ловеч Моторспорт) – 204 т., а трети в класирането е Калоян Илиев (Yamaha, Рейсинг Тийм Цочев) – 176 т. Денислав Ангелов (КТМ, Бяла рейсинг) – 153 т), в Самоков отбеляза две пети места и е 4-и в класирането.
В клас МХ, Веселин Малинов (Yamaha, Велман Моторспорт) – 196 т. успя да се „вклини“ на втората позиция в класирането, заобиколен от пернишката тройка съотборници от МСК Калабак 1969, като пред него на 20 т. и на първата позиция се намира Юлиян Райчев с Kawasaki – 216 т., след него, трети е Теодор Гигов с Kawasaki – 183 т., а четвърти е Мартин Тодоров с Yamaha  – 172 т. Атанас Петров (КТМ, Литекс Ловеч Моторспорт) – 167 т. упорито трупа актив, но засега подиумното му класиране зависи до голяма степен от мотоциклетите с регистрационни номера започващи с РК, както и от Веселин Малинов, който пък е и лидер в групата на пилотите на възраст над 40 години.
Както обикновено, съботният ден е зает с тренировки и квалификация, официалното откриване е в неделя, 10:30 ч., след което са и състезателните маншове за седмото издание на Купа „Йовко Йовков“.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.