MotoGP: Цифри и факти преди Гран При на Арагон

71 – Брадли Смит има 71 т. за първите си 13 състезания в клас MotoGP. Това са най-много точки, спечелени от британски пилот  в дебютния им сезон в MotoGP, след като Джеймс Тозлънд спечели 105 през 2008 г.
43 години – В първия тренировъчен ден на Арагон стават 43 години, откакто Бари Шийн направи своя Гран При дебют на трасето Монжуик в Барселона, като караше бившето заводско Suzuki на Стюърт Греъм. Шийн водеше в началото на състезанието, но след това бе изпреварен от Анхел Нието и завърши втори.
28 – Петото място на Доминик Агеретер на Мизано е 28-о поредно състезание, в което той финишира в зоната на точките. Последното състезание, в което той не е печелил точки е в първото състезание за миналата година в Катар, където стана 18-и. Това е единственото състезание от общо 39 в Moto2 за Агеретер, в който той не е печелил точки. Освен това швейцарският състезател ще празнува 23-ия си рожден ден в понеделник, след състезанието на Арагон.
28 – В деня на състезанието на Арагон, Дани Педроса ще празнува своя 28-и рожден ден.
25 – Нико Терол ше празнува 25-ия си рожден ден в първия тренировъчен ден.
16 – Пилотите на KTM спечелиха последните 16 поредни състезания Moto3. Това е третият най-дълъг период от поредни победи в Гран При за един производител. Само Honda има по-дълги серии от победи – 19 през 1990/1991 г. и 17 през 1992/1993.
4 – Трима едни и същи пилоти – Хорхе Лоренсо, Дани Педроса и Марк Маркес са на подиума в последните 4 състезания от MotoGP. Това е първият случай, когато трима едни и същи пилоти са на подиума за четири поредни състезания във висшия клас на Гран При.
4 – Валентино Роси завършва 4-и в последните четири състезания. Това се случва за втори път пилот да е четвърти във висшия клас. Единственият пилот, който е постигал това, е Рон Хаслам, който през 1984 г. стана четвърти в 4 поредни старта в клас 500 куб. см.
3 – След като Юки Такахаши не можа да стартира в Мизано, само трима пилоти са със стартов рекорд от 100% в клас Moto2, откакто той е въведен в шампионата през 2010 г. Това са Скот Рединг, Доминик Агеретер и Симоне Корси.
3 – Арагон е едната от трите писти, които се карат сега и Хорхе Лоренсо няма победа в нито един от трите класа, в които е участвал. Другите две са заксенринг и Остин в Тексас, което влезе в календара тази година.
2 – На Арагон с уайлдкард ще стартира Мария Ерера Муньос в Moto3. За първи път след Гран При на Испания през 1994 г. ще има две жени на старта. Тогава караха Даниела Тоньоли и Томоко Игата в 125 куб. см.
2 – Арагон е едната от двете писти, заедно с Остин, на които Yamaha няма победа в клас MotoGP.
2 – Двама пилоти на Ducati са били на подиума в Арагон заедно в предишни години – през 2010 г. Кейси Сонър спечели състезанието, а Ники Хейдън стана 3-и. Това е последното състезание, в което Ducati имат двама пилоти на подиума в MotoGP.

 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.