MotoGP стартира през юли, без зрители до края на годината

Шефът на MotoGP Кармело Еспелета казва, че е „оптимист“ за забавения сезон 2020. Той най-накрая може да започне през юли. Еспелета обаче признава, че организирането на състезания със зрители през тази година ще бъде трудно.
Пандемията на коронавируса бе причина първите 11 кръга за 2020 г. да бъдат отменени или отложени. Единствените състезания досега останаха Moto2 и Moto3 в Катар.

През март Еспелета изложи няколко идеи за сезона. Призна, че ще бъде „възхитен“ от шампионат от 10 кръга през 2020 г. Заради трудностите, породени от пандемията.

В интервю за BT Sport Еспелета заяви, че тази година ще се провеждат състезания. Той вярва в това. След като изключи двойни стартове на една писта, испанецът заяви, че е вероятно състезанията да в две поредни седмици разделни на едно и също място. Така ще се облекчат логистичните проблеми.
Еспелета казва: „Най-оптимистичният сценарий е да се опитаме да стартираме в края на юли. Зависи от ситуацията, защото трябва да се грижим за две неща. Едното е, че всяка отделна страна ще трябва да ни позволи да има състезание, когато паднат ограниченията. Второто е възможността да пътуваме от една страна в друга.

Тогава по принцип ще се опитаме да направим първенство в Европа, като започнем в края на юли или началото на август.

След това ще започнем да правим състезания и в зависимост от ситуацията. Тогава ще разгледаме възможността да стигнем до края на годината. Ако страните ни позволят да го направим, ще завършим навреме – през ноември.
Това е най-добрият възможен сценарий. Всеки ден мисля, че става все по-възможно да има състезания. Може би да направим два последователни старта на една и съща писта, в зависимост от ситуацията. След това ще преминем към друга. В Европа също има възможност да се движите с кола. Сценарият, който разглеждаме в момента, е да започне през юли и да приключи до ноември.“
Еспелета обаче призна, че провеждането на каквито и да е състезания с фенове по трибуните едва ли ще има този сезон: „Считаме, че в момента най-възможният сценарий е без зрители. За съжаление не мисля, че за този сезон ще бъде възможно да има хора по трибуните. Обмисляме кои писти биха могли да организират тези състезания без зрители.“
Еспелета потвърди, че Dorna работи с екипите, за да определи минимален брой персонал, необходим за всеки уикенд. Това са приблизително 1300 души общо за трите класа. При условие, че това се счита за безопасно.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.