MotoGP: Състезанието в Катар няма да бъде отлагано при дъжд

Състезанието от MotoGP в Катар, с което ще започне новия сезон за 2017 г. на 26 март, няма да бъде спирано и отлагано, ако над пистата вали дъжд. Това обявиха организаторите, след като се провели тестове на трасето Лосаил в условията на изкуствено осветление, при каквото се провежда надпреварата, и на мокра писта.
Притеснението беше свързано с това, че при дъжд заради липсата на естествена светлина, отраженията от лампите могат да намалят значително видимостта и провеждането на състезание да стане опасно за пилотите. Такъв случай имаше през 2009 г., когато заради силен дъжд надпреварата бе отложена за понеделник.
Наскоро обаче Франко Унчини и Лорис Капироси са провели изпитания на Лосаил на осветление, като трасето е било изкуствено намокрено. Двамата са членове на състезателната дирекция и са стигнали до извода, че асфалтът не отразява светлината и условията са безопасни за състезание.
Поради тази причина доставчикът на гуми Мишлен беше уведомен, че трябва да достави гуми за мокро на отборите за тестове преди началото на сезона, и такива за самия състезателен уикенд. Ако завали преди самото състезание, ще има допълнителна тренировка.
Всичко това важи само за MotoGP. Другите два клас Moto2 и Moto3 ще трябва да спират сесиите си, ако завали дъжд и условията са лоши.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.