MotoGP: Интересни факти преди Сепанг

Шампионът във висшия клас е вече известен – Кейси Стонър, но в другите два класа за титлата тепърва ще има борба на пистата Сепанг за Shell Advance Malaysian Motorcycle Grand Prix, както е пълното име на състезанието. Ето някой интересни факти и цихри преди надпреварата:
995.5 – След 6-ото си място в Австралия, общият Брой на спечелени точки в кариерата на Нико Терол стана 995.5. Ако завърши на Сепанг между първите 11, той ще стане шестият пилот, който е преминал границата от 1000 точки в клас 125 куб. см. Другите пилоти, които са над тази граница са Нобору Уеда, Казуто Саката, Анхел Нието, Фаусто Грезини и Хорхе Мартинес-Аспар.
380 – Honda спечели титлата при конструкторите в MotoGP в Австралия – 18-а във висшия клас. Honda има 380 точки при конструкторите, два кръга преди края. Това означава, че има реален шанс да подобри рекорда на Yamaha от миналата година – 404 т.
58 – Победата на Кейси Стонър на Филип Айлънд бе 598-ият му подиум в клас MotoGP. Със същия брой подиуми в кариерата си е Ранди Мамола. Само петима пилоти са били повече пъти на подиума от Стонър във висшия клас – Валентино Роси, Мик Дуън, Джакомо Агостини, Еди лоусън и Уейн Рейни.
32 – Победата на Стонър в Австралия бе 32-а в кариерата му в MotoGP. Това е с една повече от успехите в кариерата на Еди Лоусън. Така Стонър е на 5-о място в листата на пилотите победители след Валентино Роси, Дажокомо Агостини, Мик Дуън и майк Хейлууд.
25 – След Гран при на Австралия, Нико Трол води с 25 точки пред основния си конкурент за титлата – Йохан Зарко. Това дава шанс на Терол да спечели колоната още на Сепанг. Единственият начин на Зарко да спре Терол е да финишира преди него в Малайзия. Око двамата пилоти финишират на Сепанг, то шампион ще бъде Терол с повече победи през този сезон.
20 – Малайзийският пилот в 125 куб. см Зулфами Хайрудин ще празнува 20-ия си рожден ден ден преди тренировките на домашното си трасе.
14 – Победата на Сандро Кортезе в Австралия е 14-ата победа на Aprilia в клас 125 куб. см тази година. С това бе изравнен рекорда на най-много победи от един производител за един сезон. Рекордът пак е на Aprilia от 2007 г. и 2009.
11 – В Австралия Кейси Стонър спечели 11-ата си първа позиция за сезона. Още една и той ще изравни рекорда на Мик Дуън, който стартира в клас 500 куб. см 12 пъти през 1997 г.
10 – В първия ден от състезателния уикенд на Сепанг  се навършват 10 години, откакто Дайджиро Като спечели в клас 250 куб. см състезанието и титлата на Сепанг.
3 – Щефан Бардъл пристига в Малайзия с три точки преднина в класирането на Moto2. За да спечели титлата още тук, той трябва спечели състезанието, а основния претендент Марк Маркес трябва да вземе по-малко от три точки.
2 – Сепанг е една от двете писти, на които сета се правят състезания, където Honda няма победа в MotoGP в 800-кубиковата ера. Другата е Ассен. Последната победа на Honda в  MotoGP на Сепанг е на Валентино Роси през 2003 г.
2 – Сепанг е една от двете сегашни писти, където Кейси Стонър не е стартирал от първа позиция. Другата е Ещорил.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.