MotoGP: Факти преди старта в Индианаполис

37 – Досега има 37 състезания в MotoGP, без победител от САЩ. Последната победа беше на Бен Спийс в Холандия през 2011 г.
32 години – В първия тренировъчен ден на Индианаполис ще се навършат 32 години, откакто Бари Шийн спечели Гран При на Швеция в 500 куб. см на Андерсдорп. Това е последната Гран При във висшия клас, спечелена от британски пилот.
29 – Победата на Марк Маркес в Лагуна Сека е 29-а в кариерата му в Grand Prix. Същия брой има и Лорис Капироси за цялата си кариера. Още една победа на Маркес и той ще се изравни с трикратния шампион в 125 куб. см Луиджи Тавери.
27 – Досега в 27 поредни старта от MotoGP няма пилот от САЩ, който е на подиума. За последно Бен Спийс бе втори във Валенсия през 2011 г. Това е най-дългият период без американски пилот на подиума във висшия клас, след като Кени Робъртс джуниър сложи края на серията от 33 състезания с подиум в първото състезание през 1999 г. в Малайзия.
 17 години – В деня на състезанието в Индианаполис се навършват 17 години, откакто Алекс Кривие победи Мик Дуън през 1996 г. в Чехия само с 0.002 сек. Това е най-малката рекордна разлика на финала в клас 500 куб. см след въвеждането на електронното измерване през 1990 г. до хилядна от секундата.
8 – Двамата пилоти – Луис Салом и Маверик Винялес са на подиума в първите 8 състезания от този сезон. В 65-годишната история на Grand Prix, само един състезател има по-дълга серия от подиуми от старта на сезона в малкия клас – Moto3/125. Това е сегашния собственик на отбор Фаусто Грезини който спечели първите 10 от 11-те старта в 125 куб. см през сезон 1987.
7 – Последните 7 състезания от MotoGP в САЩ са спечелени от пилоти на Honda. За последно пилот, който не е с Honda и е печелил в MotoGP е Хорхе Лоренсо на Лагуна Сека през 2010 г. с Yamaha.
5 години – В деня на квалификацията на Индианаполис се навършват 5 години, откакто Щефан Брадъл спечели в клас 125 куб. см в Чехия през 2008 г. и стана 6-ия син на победител в Гран При, който също печели победа.
3 – Пилотите на Honda спечелиха в MotoGP на Индианаполис в последните 3 години.
3 – Индианаполис е една от трите писти, на които се кара и Хорхе Лоренсо не е стартирал от първа позиция в никой от трите класа. Другите две са Остин и Валенсия.
2 – Марк Маркес спечели двете състезания в САЩ тази година – Остин и Лагуна Сека. Ако спечели и в Индианаполис, той ще бъде третият пилот за всички времена с три победи в една и съща страна във висшия клас за един сезон. Другите двама са Хорхе Лоренсо – Херес, Барселона и Валенсия през 2010 г. и Кейси Стонър в Барселона, Арагон и Валенсия през 2011 г. Двамата са постигнали успехите си в Испания.
1 – Тъй като Алекс Еспаргаро не спечели точки в Гран При на САЩ, единственият пилот, спечелил точки във всички 9 състезания досега е Андреа Довициозо.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.