Moto3: Салом печели с атака в последния тур

С този успех Салом утвърди позицията си на лидер в шампионата с 10 т. преднина пред Маверик Винялес, който загуби битката в последните моменти на състезанието. Третият на подиума – Ринс водеше през по-голямата част от състезанието, но загуби битката за първото място. Той обаче успя да изпревари в последния завой Мигел Оливейра и да стъпи на подиума.
Оливейра стана първият португалец, който стартира от полпозишън в който и да е клас, а освен това постигна и същото за своя тим – първи пол за Mahindra Racing в Moto3. Той бе един от петимата пилоти, които се бориха за победата. Това е трета поредна победа за Салом и четвърта за сезон 2013.
Салом стартира 4-и, след като загуби битката за първа позиция, защото излезе извън пистата на квалификацията. Той стана втори в първата част на състезанието, но след това изостана 4-и. Последната късна атака обаче е типична за стратегията на пилота от Майорка. Този щурм започна в последните три тура, като пърпво успя да изпревари Алекс Маркес (Estrella Galicia 0,0) за второ място. Зад него обаче бе винялес, който също атакува и успя да го изпревари на изхода от Ramshoek. След това обаче, в последните метри Салом си го върна и пресече финала с 0,122 сек. пред  Винялес, докато маркес изостана на 5-о място, тъй като бе изпреварен и от Ринс, и от Оливейра. На 19 сек. От първите петима финишира Йонас Фолгер (Mapfre Aspar Team Moto3), а седми след него бе Джак Милър (Caretta Technology – RTG). Топ 10 допълниха Артур Сисис (Red Bull KTM Ajo), Алексис Масбу (Ongetta-Rivacold) и Никлас Айо (Avant Tecno).
Хуанфран Гевара (CIP Moto3) и Дани Уеб (Ambrogio Racing) получиха контузии при катастрофите си. Испанецът бе закаран в болницата след инцидента му на първия завой, а  англичанинът е със счупена дясна китка и бе гипсиран в Clinica Mobile.
Салом стана едва вторият пилот, който е печелил три поредни състезания в Moto3. Миналата година такъв хеттрик направи Винялес.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.