Moto2: Франческо Багная – световен шампион за 2018 г. Moto2: Франческо Багная – световен шампион за 2018 г.

Франческо Багная е новият световен шампион в Moto2 за 2018 г. той спечели титлата на пистата Сепанг, след 8 победи, 12 подиума и 5 първи позиции през сезона. Той дойде в Малайзия с преднина от 36 т. и с третото си място запази аванс от 32 т., въпреки че основния му конкурент Мигел Оливейра стана втори.

Пеко Багная прави дебют в световния шампионат в Moto3 през 2013 г. с отбора Italia FMI. След това, през 2014 г. отива в Sky Racing Team VR46, чиито съсобственик е Валентино Роси, но едва през сезон 2015 печели първия си подиум. Това става на Льо Ман, но там караше Mahindra – марка, с която Пеко се подвизава и през следващия сезон. След подиуми в Лосаил, Херес и Муджело, Багная печели първата си победа и първа за Mahindra след невероятно каране на Ассен. Това е любимата му писта и италианецът има дори татуировка с конфигурацията на трасето. После Баная печели още едно състезание – на Сепанг, с което става 4-и в крайното класиране. В края на сезона Багная прави първия си тест с мотоциклет от MotoGP във Валенсия, тъй като има залог от отбора му. Казват му, че ако спечели състезание през следващия сезон, ще му дадат да кара Ducati от екипа Aspar liveried Ducati.

Преди това обаче го чака предизвикателството Moto2 в същия му отбор – Sky Racing Team VR46. Първите му подиуми не закъсняха – Херес, Льо Ман, Германия и Мизано. Това го подреди на 5-о място в крайното класиране и той стана Новак на годината в средния клас.

Успехите на Багная през първия сезон го направиха ключов играч за короната през 2018 г.  Той започна годината с първата си победа в Moto2 на откриващото състезание в катар. След това Пеко отстъпи в Аржентина, но се върна на върха в Тексас. Основният му съперник стана Оливейра. Португалецът спечели в Муджело и то извън топ 10 на старта, като преднината на Багная бе стопена на само 1 точка. След това нещата си дойдоха на мястото, тъй като Пеко спечели на своа „талисман“ – Ассен, но след това, на Заксенринг отново имаше драма. Багная катастрофира със сънародника си Матия Пасини  (Italtrans Racing Team) и стана 12-и.

След това Оливейра спечели още едно състезание – в Чехия, но Багная отново бързо върна топката с успех в Австрия. След това започна серия от топ резултати – победа в Мизано, второ място в Арагон, още един триумф в Тайланд, второ място в Мотеги и подарена победа, след като на Филип Айлънд дисквалифицираха Фабио Куартараро (MB Conveyors – Speed Up Racing) заради технически проблеми. Така първият мачпойнт за Багная бе в Малайзия и италианецът не го изпусна.

Сега мечтите му ще се сбъднат с обещаното място в MotoGP. Той път той ще кара при кралете пълен сезон, след като през 2019 г. става партньор на Джак Милър в Alma Pramac Racing.

Стефан Илиев

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *