Mercedes може да купи акции от MV Agusta

Споредз аналитиците, това е изненада, след като през 2012 г. друг германски автомобилен производител – Audi, част от Volkswagen Group, купи контролния пакет акции на една италианска марка, затънала в дългове и имаща неопределено бъдеше за момента във финансов план. Става дума за Ducati, с които германците се набълбукаха и сега продължават да наливат пари в кацата без дъно.
Сега обаче нещата са различни. Ако през 2012 г. Ducati бяха затънали финансово почти до шия и бяха пред фалит, то сега работите на MV Agusta вървят доста добре и за това говорят цифрите от продажбите на марката. Тази позитивна тенденция анализаторите предвиждат да се запази до края на 2014 г. и след това. Фактически може да се нблюдава устойчив ръст на марката и динамика в развитието, като се съди по последната моделна линия. Затова MV Agusta се оказва добро парче за инвестиции. Освен това MV Agusta се върна в сериите World Superbike и World Supersport, където набира скорост.
От друга страна изпълнителният директор на MV Agusta Джовани Кастильони, син на знаменития Клаудио Кастильони, няколко пъти казва, че нещата в компанията вървят на добре, но експанзия на марката може да се осъществи само при условия на инвестии от трети страни.
Засега вероятните инвестиции от страна на Mercedes/Daimler са само слухове. В зависимост от това какъв вариант ще се реализира н практика – дали италианската компания ще има стратегическо партньорство с Mercedes или ще излезе на IPO, ясно е едно – MV Agusta се готви да пусне нови модели, които ще бъдат показани на тазгодишното изложение EICMA в Милано.
 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.