Мео с първа етапна победа в Дакар Мео с първа етапна победа в Дакар

Антоан Мео с КТМ спечели първа етапна победа тази година в Дакар. Французинът бе най-бърз в 7-ата отсечка, която беше съкратена до началото на втория участък заради силния дъжд с гръмотевици. Това не попречи на Мео, който остави зад себе си на 1:53 мин Кевин Бенавидес с Хонда и лидера в генералното класиране Паоло Гончалвес с Хонда. Последният завърши етапа първоначално едва 15-и, но от времето му бяха махнати 10:53 мин затова, че е оказал помощ на тежко падналия Матиас Валкнер с Ред Бул КТМ, който отпадна и от надпреварата. Така Гончалевс увеличи аванса си пред Тоби Прайс с КТМ на 3:12 мин. Австралиецът завърши 6-и в етапа. Трети в общото подреждане е Стефан Швитко с КТМ, но и той нямаше добър ден и след 11-о място в последната отсечка изостана на 9:24 мин от Гончалвес.

9-кратният шампион в WRC Себастиен Льоб си върна лидерството в генералното класиране при автомобилите. Пилотът на Пежо завърши на 2-о място в 7-и етап от Ююни до Салта с дължина 481 км, като измина разстоянието за 3.19:41 часа. След финала Льоб разкри, че е допуснал малка грешка в навигацията заради проблем с двигателя преди началото на втория сектор от отсечката. С 38 сек по-бърз беше неговият съотборник Карлос Сайнц, а трети, на 3:22 мин, остана миналогодишният победител Насър Ал-Атия с Мини от X-Raid. Досегашният водач в общото подреждане Стефан Петерхазел също от екипа на Пежо остана 4-и. Така той изостана от Льоб на 2:22 мин. Сайнц е 3-и с пасив от 4:50 мин спрямо французина. Следва Ал-Атия, но катарецът вече изостана на повече от 17 мин спрямо Льоб.

При машините ATV етапът също беше съкратен до края на първата контрола. Най-бърз дотогава беше Лукас Бонето с Хонда, следван от Пабло Копети с Ямаха и Валтер Носиглиа с Хонда. С 4-ото си място Алехандро Патронели обаче увеличи преднината си в общото класиране пред брат си Маркос (останал 5-и) с 48 сек, като тя стана общо 3:36 мин. Трети е руснакът Сергей Карякин с Ямаха.

При камионите тимът на Камаз записа нова етапна победа и то двойна, след като Едуард Николаев триумфира за втори път, а на минута от него финишира Айрат Мардеев. Трети за деня бе Петер Верслаус с МАН, който все още е водач в генералното, на 5 минути пред Херард Де Рой (Ивеко) и на почти 11 пред Мардеев.

Асен Стоянов

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *