Майкъл Кжиж почина от рак Майкъл Кжиж почина от рак

Мотоциклетният състезател и дизайнер Майкъл Кжиж, който създаде няколко революционни мотоциклета в своята компания MotoCzysz, почина на 7 май след дълга битка с рядка форма на рак на 52 години.
Кжиж основава проекта и компанията MotoCzysz, чрез която построява прототипа C1, който е предназначен за MotoGP и за световния шампионат на Супербайк WSBK, но правилата се промениха и проекта бе прекратен. C1 че с редови надлъжен 4-цилиндров двигател и уникален дизайн на предното окачване. Технологичният напредък на С1 доведе до разработването на електрически състезателен E1pc, с който Кжиж спечели четири поредни победи в категорията TT Zero на ТТ на остров Ман между 2010 г. и 2013 г. Електробайкът вдъхнове филмовия продуцент Марк Нийл да направи документалния филм „Charge”, а през 2007 г. Discovery Channel направи филма „Birth of a Racer” за създаването на C1. E1pc е първият електрически мотоциклет, кото постигна средна скорост за една обиколка над 100 м/ч. (160 км/ч) Кжиж караше сам E1pc и спечели първото по рода си състеание на ФИМ – е-Power, което бе през уикенда от MotoGP за Гран При на САЩ на Лагуна Сека през 2010 г.
Освен с прототипа за MotoGP – C1 и електрическия супербайк E1pc, Майкъл Кжиж Цисз работи по иновации като двойния приплъзващ съединител, нов тип предно окачване, електрическо задвижване за монтиране на конвенционални автомобили и много други. Дизайнерот работи и в компанията Architropolis по архитектурния и интериорния дизайн на много супермодерни сгради и апартаметни за богати и известни клиенти.

Стефан Илиев

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *