Махиас с короната в WorldSSP

Лукас Махиас (GRT Yamaha) пресече първи финала на последното състезание за сезона на пистата Лосаил и сложи короната в клас Supersport  за 2017 г. Праз този сезон Махиас е опази от травми и успя да триумфира в Катар с победата, с която сложи и короната.
01665_R2_Action
Роденият на 14 април 1989 г. в Монт де Марсан  пилот дойде в официалния тим на Yamaha в началото на 2017 г. За него това бе не само нов шампионат, в който се състезава, но и нов мотоциклет и нов отбор. Махиас прекара 2016 г. в различни шампионати, включително и в европейския Superstock 1000. 28-годишният пилот участва в три състезания, като стана 2-и на Херес, взе две победи в Мизано и на домашната си Маникур с Yamaha YZF-R1. Той също направи дебют и в WSBK (Световния супербайк шампионат) с Pedercini Racing, като завърши два пъти в топ 13 на пистата Ассен в Холандия.
02659_R3_Ambience
Миналата година той направи успешен дебют в WorldSBK, но успя да вземе и шампионата по издръжливост на ФИМ (EWC) при пилотите след тежка битка през годината. Всъщност Махиас е доста познат пилот, който се състезава в няколко класа и серии преди това. През 2011 г. той караше в шампионата CEV, през 2012 г. той успя да покаже таланта си по световните писти, преди до отиде в германския шампионат IDM Supersport, където кара през 2013 г.
След като подписа този сезон с отбора GRT, Махиас бързо стъпи на краката си и участваше в битката за първо място в първия кръг на Филип Айлънд, а след това нямаше късмет в Тайланд, където не завърши. Той отново бе много силен на Арагон, където спечели първата си победа само с 0,014 сек. пред Шеридан Мораис (Kallio Racing). След това дойдоха три поредни втори места, като французинът вече водеше с 30 точки пред завърналия се на пистата Кенан Софоглу (Kawasaki Puccetti Racing).
Катастрофата на Мизано през юли остави без точки французина и той прекара лятната пауза само с 5 т. преднина в класирането. Четири кръга преди края на сезона Махиас се върна на подиума в Лаузицринг и Портимайо, преди да катастрофира на домашната си писта Маникур.02370_R1_Action
Като падна пред собствените си фенове на мократа писта в третата свободна тренировка, той имаше лоша контузия на своята дясна китка и шансовете му да спечели шампионата доста намаляха. Въпреки това той влезе героично на състезанието в неделя, тъй като съперникът му Софоглу вече летеше със самолета за Турция със счупено бедро. Махиас стана 4-и, а на последния европейски кръг на Херес влезе сред най-бързите 5-и и показа желание да спечели титлата. Направи го по перфектен начин на Лосаил с победа, която му донесе короната за първи път в неговата кариера.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.