Мотоциклетизмът е опасен спорт. Все по-бързите машини, ожесточената конкуренция, както и огромното желание за победа и при професионални състезатели, и при хоби карачи, са фактори, които увеличават риска. Ето защо нуждата от сигурна и комфортна защита става все по-належаща. Каските предпазват главата от черепно-мозъчни травми, но при директно падане на глава могат да доведат до нараняване на врата (гръбначния стълб). При инцидент първичната реакция на врата е да се сгъне, за да смекчи удара. В такъв случай на помощ идва т.нар. “Leatt Brace” или на български: предпазна яка за врата. Тя разпределя силата от удара върху структурата на цялото тяло, далеч от врата. Едновременно с това абсорбира и част от енергията на удара. “Leatt Brace” е революционна система, създадена през 2002 г. от неврохирурга д-р Крис Лийт и екип от хирурзи и инженери по биомедицина. Продуктът е резултат на 5-годишни проучвания и тестове. Идеята за подобен протектор осенява д-р Лийт след като става свидетел на трагичното падане на свой приятел в състезание по мотокрос, при което чупи врата си. Компанията е със седалище в Южна Африка и от 2006 г. започва активна съвместна дейност с производителите на мотоциклети KTM и BMW.

Тази яка е по-различна от стандартните подковообразни меки протектори за врата. По-голямата твърдост на Leatt Brace спомага за по-малкия риск от контузия, като ограничава прекомерното сгъване, разтягане или извиване на врата напред, назад или настрани. Резултати от тестове, проведени в централата на BMW, показват, че сгъването на врата назад без Leatt Brace стига до 90о, докато с яката този ъгъл е само 60 о градуса. Яките са съвместими с броня и според производителя опасността от счупване на ключица е по-малка при носенето им. Изработени са от карбон, удароабсорбираща биопяна, кевлар и подсилена с фибростъкло пластмаса.

Основните модели на LeattBraceса три

MotoGPXSport е най-леката, но и най-скъпа: 750 г и около 600 евро. MotoGPXClub е най-разпространената яка, която е произведена с по-достъпни материали. Продадените от нея бройки до сега надвишават 200 000. Adventure е подходяща за прохождащи в мото спорта. Тя предлага по-малко възможности за регулиране. Известните производители на мотоекипировка Alpinestars и Troy Lee Designs предлагат къстъм варианти на предпазната яка за техните фенове.

Leatt Brace беше бързо възприета от големите имена в мото спорта. В процеса на тестване на яката, състезателите разбраха, че няма съществено ограничение в нивото на комфорт или в амплитудата на движенията. Звездите от рали „Дакар” Сирил Дюпре и Марк Кома, АМА мотокрос и суперкрос шампионът за 2009 Раян Дънги се доверяват на Leatt Brace. Протекторът за врат на д-р Лийт беше обявен за най-добър продукт на десетилетието в анкетата на списание „Мотокрос Екшън”, което утвърди неговата популярност. Високата цена е може би единствения недостатък на предпазната яка, но трябва ли да пестим от здравето си? И за живота си!

Автор: Андрей Димов

Moto Club

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Премиерни автомобили акостират в морската столица, предстои първият и най-голям салон за 2020   От 28 до 30 август в морската ни столица ще се проведе традиционно най-приятното от автомобилните изложения през годината – Palace Auto Varna 2020. Домакин отново е „Дворец на културата и спорта“. Тази година изложението ще е ситуирано изцяло на външни площи, като са предвидени над 1500 кв.м. за експонатите. Варненците, които обичат и се интересуват от коли, както и всички посетители на града, ще могат да видят с очите си тенденциите в развитието на този бранш и да пипнат с ръцете си най-новите модели на водещите производители.        На събитието ще бъдат изложени експонати на повечето премиум брандовете – BMW, VOLVO, JAGUAR, JEEP, ALFA ROMEO, MAZDA и MINI. Ще бъдат представени и голяма част от най-масово продаваните у нас коли – SKODA, FORD, SUZUKI, KIA, PEUGEOT, GREAT WALL, HAVAL, HYUNDAI и др. Своето почетно място ще заемат и две звезди от марките – Skoda Scala и Ford Ranger Raptor, определени от журналистите, членове на Прес Авто Клуб България, за „Кола на годината” и „Многофункционален автомобил на годината” за 2020. Почти всички изложени модели са премиерни за страната, защото не са представяни на салон и пред широка публика тази година.        Ще има и още изненади, но нека не разкриваме всички карти още отсега. Отдавна сме забравили времето, когато коли се купуваха по каталог. Най-добрият начин да оцените и харесате автомобил е когато го пробвате. Затова е определена специална тест драйв зона, където ще има над 20 тестови автомобила на разположение за посетители и фенове. А за тези, които са в период на избор на нова кола и търсят най-добрите оферти, ще бъдат осигурени на място най-изгодните условия за лизинг или пряка покупка.

Премиерни автомобили акостират в морската столица, предстои първият и най-голям салон за 2020 От 28 до 30 август в морската ни столица ще се проведе традиционно най-приятното от автомобилните изложения през годината – Palace Auto Varna 2020. Домакин отново е „Дворец на културата и спорта“. Тази година изложението ще е ситуирано изцяло на външни площи, като са предвидени над 1500 кв.м. за експонатите. Варненците, които обичат и се интересуват от коли, както и всички посетители на града, ще могат да видят с очите си тенденциите в развитието на този бранш и да пипнат с ръцете си най-новите модели на водещите производители. На събитието ще бъдат изложени експонати на повечето премиум брандовете – BMW, VOLVO, JAGUAR, JEEP, ALFA ROMEO, MAZDA и MINI. Ще бъдат представени и голяма част от най-масово продаваните у нас коли – SKODA, FORD, SUZUKI, KIA, PEUGEOT, GREAT WALL, HAVAL, HYUNDAI и др. Своето почетно място ще заемат и две звезди от марките – Skoda Scala и Ford Ranger Raptor, определени от журналистите, членове на Прес Авто Клуб България, за „Кола на годината” и „Многофункционален автомобил на годината” за 2020. Почти всички изложени модели са премиерни за страната, защото не са представяни на салон и пред широка публика тази година. Ще има и още изненади, но нека не разкриваме всички карти още отсега. Отдавна сме забравили времето, когато коли се купуваха по каталог. Най-добрият начин да оцените и харесате автомобил е когато го пробвате. Затова е определена специална тест драйв зона, където ще има над 20 тестови автомобила на разположение за посетители и фенове. А за тези, които са в период на избор на нова кола и търсят най-добрите оферти, ще бъдат осигурени на място най-изгодните условия за лизинг или пряка покупка.

Автомобили Aug 10, 2020 0