Над 100 дами честват Международен ден на жените мотористи Над 100 дами честват Международен ден на жените мотористи

За втора поредна година у нас дамите, които обичат моторите, участваха в световната инициатива Международен ден на жените мотористи. Това събитие се организира от 13 години и обединява жените на мотоциклети в цял свят.

Инициативата е родена през 2007 г. по идея на канадката Вики Грей. Като основател на сайта Motoress, призовава хората по света към дамите на мотоциклет.

Причината е, жените, каращи мотори непрекъснато се увеличават. Така Вики Грей определя първия петък през май. В този ден мотористките се качат на машините си и “просто да покарат”. Интересът към събитието обаче е огромен и Международния ден на жените мотористи е изместен в първата събота на май.

Мотото на събитието е “Просто да покараме!” (Just Ride!). С това дамите напомнят, че са обединени от общата си страст – моторите. Все повече от тях карат мотоциклети. Те Показват културен, социален и активен начин на живот, като се наслаждават на мотоциклетизма.

На този ден мотористките от цял свят изискват обществено признаване и уважение. Те се обявяват наравно с мъжете мотористи.

Отбелязването у нас на Международния ден на жените мотористи Бе за първи път през 2018 г. Участват дами от всички възрастови групи, каращи по всякакви терени и всякакви мотоциклети – чопъри, спортни, туристически, офроуд и дори кросарки.

Инициатор и организатор на Международният ден на жените мотористи е Лилия Осойска – дама, която е влюбена в мотоциклетите. Ако през миналата година дамите бяха около 20, сега бяха близо 100. Сред тях бе и рок звездата Милена Славова, която също е запален мотоциклетист.

Дамите се събраха на паркинга пред Националния исторически музей в Бояна. След това, ескортирани от полиция,  минаха по бул. „България“ и се насочиха към храма „Александър Невски“. После минаха покрай СУ Климент Охридски и по бул. „Цариградско шосе“ се включваме по Северната дъга на Околовръстен път, посока Люлин. Групата се събра преди кръговото на бул. „Сливница“. От там поеха по пътя за Банкя, където празнуваха.

Снимки regiona.bg

Стефан Илиев

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *