Коженото яке и свободния дух Коженото яке и свободния дух

Ако трябва да опишем с две думи облеклото на мотористите, те ще са –  „кожено яке“. То става задължителна част от екипировката на гордия собственик на мотоциклет в края на 40-те години на миналия век и до днес е символ на свободата и непокорния дух. В гардероба на жените пък, то се е превърнало в дреха, подобна на малката черна рокля – нещо удобно, задължително и стилно. Но защо го носят?

Човечеството се облича в кожа от векове, а мотоциклетите се появяват в началото на 20-и, но якето става част от екипировката на ездача чак в края на 40-те години. Причината да дойде на гърба на човека с мотора е проста, категорично не е “суета” и всъщност пада от небето.

На 17 декември 1903 г. братята Райт осъществяват първия полет със самолет. След това технологията се развива, самолетите започват да се използват все повече и пилотите, които седели в отворения кокпит, имали нужда от защита. Проблемът намерил своето решение в тежките и подплатени с овча кожа якета, които ги предпазвали от вятъра и студа, без да им отнемат свободата на движение. Германските летци по време първата световна война ги носели много и постепенно якетата се превърнали в част от униформата им. По време на Втората световна кокпитът вече бил затворен, но самолетите били по-бързи и летели по-високо, а това означавало още по-ниски температури. Затова армията осигурявала на своите войници кожени якета, които ги пазели от тежките условия в битка.

В един момент войната свършила, но кожените якета продължили да се носят от бившите летци, които след завръщането си от фронта започнали да търсят нови занимания, по възможност не по-малко вълнуващи от летенето. Нищо чудно, че голяма част от тях станали запалени мотоциклетисти и създали собствени клубове. Тяхна отличителна черта били авиаторските им якета. Така кожената връхна дреха бързо се превърнала в знак на чест и смелост, защото хората веднага разбирали, че човекът, който го носи, е ветеран от войната. Постепенно якетата набрали популярност и започнали да се носят и от останалите ездачи. И макар модата да се променя през годините, коженото яке остава неизменна част от екипировката, а в обществото е символ на свободния дух и до днес.

През 20-те и 30-те години на миналия век Harley-Davidson произвеждат кожени палта, но те не наподобяват класическото авиаторско яке. През 1954 американската компания представя “The Champ Jacket”, което наследява  “Genuine Black Horsehide Leather Jacket” от 1947-а. Днес Harley-Davidson продължават да правят кожени якета, запазвайки духа на свободата.

Стефан Илиев

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *