Катя Стратиева – бързата роза от България

 

Лъчезарната Катя обяви новия си авторски проект „Българската роза по Eвропейските трасета”. Целта му е популяризирането на България, българския нрав и дух пред една друга аудитория от хора. Името на проекта идва не само от това, че символ на България е розата, а и от това, че самата тя неведнъж е била наричана „цветето в автомобилизма“.

В последните години Катя Стратиева стана известно име в автомобилния спорт, не само в България, а и в Европа и света. През 2012 г., когато бе класирана на първо място в Световната ранглиста за жени пилоти, а за 2013 г. е вицешампион в европейския рали шампионат. През 2014 г. тя продължава с предизвикателствата и борбата за прославяне на България в мъжкия автомобилен спорт. Така че тя пак ще кара състезателната си кола, но в европейските ралита ще популяризира България.
Катя Стратиева казва: „След близо 10 години изцяло отдадена на автомобилизма дойде момента, в който да направя нещо по-различно. От 3-4 години обмислям възможностите за този проект и сега дойде момента, в който се почувствах достойна да го стартирам. Избрах този сезон за да запозная моите фенове, колеги, приятели, организатори, медии и хора по-света с това коя съм или по точно от къде идвам и какво представлява моята родина – България. Винаги съм будила интереса на хората – коя е Екатерина и от къде идва? Питали са ме къде е България, как пишем на кирилица, защо те нямат истинско бяло сирене или защо имам мартеница на ръката. От днес искам да стартирам моя проект, като смятам преди всеки един старт в Европа, да представям кратко видео и материал с нещо специфично от България.“
Владимир Илиев, неин преподавател в НСА каза, че едва на пресконференцията е научил за проекта, но е възхитен от чудесната идея. Според него тя винаги се е отличавала с талант, борбеност и всеотдайност, което й помага да преодолее трудности и катастрофи, които малко мъже успяват да надмогнат.  Друг преподавател в НСА – Юлиян Карабиберов каза, че Екатерина Стратиева и жените в автомобилния спорт приличат на цветя, а мъжете са „тръни“.
За първия си старт от еврошампионата – рали Акрополис, Катя е подготвила подготви клипче за нейния роден град и столица на България- София. В Гърция тя ще го раздава на своите колеги и на медиите. През този сезон Стратиева стартира отново с добре познатата навигаторка Кармен Поенару, а на Акрополис двете ще стартират със Subaru Impreza. Дамският тандем има намерение да участва в 4-5 кръга от европейския  шампионат. Те са финансирани частично от Министерство на младежта и спорта, Министерство на икономиката и енергетиката, Булстрад и най-вече от нейното семейство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.