Извънземен мотоциклет ИЖПоне така сме свикнали да виждаме изделията от Русия, включително и мотоциклетите. Една концепция на супер съвременен байк с марката ИЖ обаче е на път да разбие представите на дизайна в „танков стил” на руските машини. Мотоциклетът ИЖ-1 2012 е направен от работещият в Япония дизайнер от руски произход Игор Чак.
Този концепт има отлична аеродинамика, радарна система, няколко видеокамери, тракшън контрол, AВS и още куп електронни системи. Конструкцията на вилката е направена така, че при случай на удар, ездачът да не прелети през кормилото.Двигателят е V-505 с мощност 140 к.с., но заедно с него е монтиран и електромотор, задвижван от литиево-йонна батерия, което го прави и екологично чист.
Мотоциклетът може да издържи почти два пъти по-голямо тегло от обикновените мотоциклети. На него е монтирана уникална обезопасителна възглавница, която може да съхрани вертикалното положение на машината и повишава максимално нейната устойчивост при всяка критична ситуация.
Сред другите особености е и възможността да се включи радар, заедно с вградена видеокамера, която автоматично намалява скоростта, ако например колата отпред спре рязко. Компютърът, прикрепен към 3D дисплея предупреждава за нуждата от техническо обслужване на мотоциклета. ИЖ-1 2012 предлага възможност за GPS-навигация и за връзка с основни операционни системи като iPhone, Blackberry, Windows, Symbian, Android и др. Не е ясно обаче дали през 2012 г. ще започне серийното производство на машината.