Интересни факти и цифри преди Гран При на Валенсия

Стартът във Валенсия ще бъде последен в кариерата на легендарния ветеран Лорис Капироси. След 22 години в световния шампионат, това ще бъде неговият 328-о състезание в кариерата му. Във Валенсия поради контузия няма да стартира и бившият световен шампион Хорхе Лоренсо. Ето още интересни неща преди състезанието:

750 – Състезанието в MotoGP във Валенсия ще бъде 750-ата Гран При за висшия клас в световния шампионат.

380 – Honda спечели титлата при конструкторите в MotoGP в Австралия. Тя е 18-ата им във висшия клас. Преди Валенсия Honda има общо 380 точки. При победа на един от пилотите на марката в последния старт, Honda ще направи нов рекорд в шамзпионата при конструкторите в MotoGP. Сегашният рекорд принадлежи на Yamaha –  404 т.

150 – Маверик Винялес спечели на Сепанг победа номер 150 за Aprilia в клас 125 куб. см. Само Honda има повече победи при 125-кубиковите от Aprilia – 164.

100 – След отменянето на Гран При на Малайзия, световният шампион Кейси Стонър ще стартира във Валенсия в своята Гран При номер 100 във висшия клас.

58 – Победата на Стонър в Австралия и 58-ият му подиум в клас MotoGP, колкото има и Ранди Мамола в кариерата си. Само петима пилоти имат повече подиуми от Стонър въ висшия клас – Валентино Роси, Мик Дуън, Джакомо Агостини, Еди Лоусън и Уейн Рейни.

39 – Победата на Стонър в Австралия бе 39-а в кариерата му. Това е с едно първо място повече от следващите го в класирането Хорхе Лоренсо и Дани Педроса. Освен това той влиза в топ 10 на победителите в Гран При. Кейси се изравнява на 10-о място с Карло Убиали който спечели 9 титли в класовете 125 и 250 куб. см в периода между 1951 и 1960 г.

32 – Победата на Стонър в Австралия бе 32-ата му във висшия клас. Това е с една повече от Еди Лоусън, което праща Стонър на 5-о място в класацията след Валентино Роси, Джакомо Агостини, Мик Дуън и Майк Хейлууд.

16 – Ако Стонър завърши в топ 3 във Валенсия, това ще му е 16-и подиум за годината. Той ще изравни рекорда за най-много подиуми за един сезон във висшия клас, направен преди това от Валентино Роси и Хорхе Лоренсо.

15 – Победата на Маверик Винялес в Малайзия е 15-а победа за Aprilia в клас 125 куб. см. Това е нов рекорд за най-много победи на един производител за един сезон в клас 125 куб. см.

14 – С победата си в Австралия Кейси Стонър завършва в 14-о поредно състезание на подиума. Това е една от най-дългите серии от подиуми за всички времена във висшия клас. Само Уейн Рейни, Мик Дуън, Джакомо Агостини и Валентино Роси имат по-дълги серии от поредни подиуми в 62-годишната история на Гран При.

6 – В деня на състезанието във Валенсия се навършват 6 години от деня, в който Томас люти спечели титлата в клас 125 куб. см, отново в последното състезание през 2005 г. на пистата „Рикардо Тормо”.

5 – Откакто бе въведена четиритактовата формула MotoGP през 2002 г., Honda е най-успешният производител във Валенсия с пет победи. Ducati и Yamaha имат по две победи в MotoGP във Валенсия.

4 – състезанието във висшия клас във Валенсия е печелено четири пъти от испански пилоти: Сете Гебирнау в 500 куб. см със Suzuki през 2001 г., Дани Педроса в MotoGP през 2007 и 2009 г. и Хорхе Лоренсо, който спечели миналата година.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.