Христов и Тодорова стартират в рали „Тунис”

Патрон на участието на двамата е министъра на информационните технологии, съобщенията и транспорта Александър Цветков. Утре Тошо и Зорница летят за Тунис, където на 1 май в град Тузьор е стартът на “Rallyе Tunisia 2011”. Финалът е на връх Герговден – 6 май след 1500 км в дюните на Африканската пустиня. В състезанието участва целият световен елит при мотоциклетите и автомобилите, както и фирмени отбори като КТМ и BMW.
Тодор Христов не се нуждае от представяне. Той, заедно с Петър Ценков са първите българи, участвали тази година в легендарната авантюра рали „Дакар”. Христов отново ще кара Can-Am Renegade 800, с който участва в ралито в Аржентина и Чили. Но не със същата машина, която пристигна от Аржентина доста ошушкана.  „Dakar 2011”.
Зорница ще се състезава с АТV  KTM 525. Тя е познато име в нашите състезания по оф-роуд и ендуро, най-вече с това, че кара наравно с мъжете и ги побеждава. Тодороба е учадствала и печелила доста състезания, но досега е карала само в Европа. Участието и в Тунис ще бъде дебют на друг континент и в пустинно рали. Тя е пилот на клуба «4Х4 Адвенчър Троян». На специалната пресконференция преди заминаването на двамата за Тунис бе издадена и една тайна – 99% е сигурно, че Зорница ще е първата българка, която ще стартира в «Дакар 2012». Така ралито в Тунис ще е етап от подготовката на Христов и Тодорова за участието в най-тежкото рали – «Дакар». Зорница каза на изпроводяк: «Щастлива съм, че имчам удоволствието да карам за клуба от Троян и че Тодор Христов е моят учител».
За двамата това е и първото състезание в програмата им за подготовка за участие в световната рали надпревара „Дакар 2012”. В това състезание те ще стартират за фирмения отбор на Yamaha Europe с едноименните машини. Договорът с тима ще бъде подписан веднага след приключването на рали Тунис. В екипа засега са петима пилоти, като тримата – от Белгия, Италия и Франция вече са подписали договорите си, а Тошо и Зорница ще го направят в средата на май.
Асистенцията на двамата ни участника в ралито на Тунис също ще бъде българска – от изявените състезатели  Пламен Николов и Калин Митов, а информация ще има всеки ден на сайта www.4x4bg.com от Румен Петков. В сайта на организатора ще може да се следи on-line движението на състезателите.
За пилотите
Зорница Тодорова
Родена е във Велико Търново, на 34 години, работи като архитект в собствено конструкторско бюро. Бивша състезателка с пистови мотоциклети, с ATV се състезава от 2008 г. и печели много призови места в националния ендуро шампионат. През 2010 година става Шампион на България с АTV в ендуро шампионата, класира се трета в трудното рали-рейд състезание в Гърция „Evia Rally Raid” и втора в тежкото маратонско състезание „Балкан Оффроуд Маратон 2010”.
Тодор Христов
Първият българин, развял трикольора на световната рали надпревара „Дакар 2011”, многократен шампион по оф-роуд на България и на Гърция за 2009 г., с много титли в европейски шампионати. Организатор на най-голямата оф-роуд надпревара в три държави „Балкан Оф-роуд Маратон” преминаваща през България, Македония и Гърция. Основател на единствената „Детска и младежка школа за ATV пилоти” в Троян.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.