Harley-Davidson представи два нови Sportster -Forty Eight Special и Iron 1200 Harley-Davidson представи два нови Sportster -Forty Eight Special и Iron 1200

Легендарната марка от Милуоки Harley-Davidson, представи два нови мотоциклета от гамата Sportster: Iron 1200 и Forty-Eight Special. Така хората от Harley-Davidson  продължават да изпълняват програмата си за 100 поредни нови модела, които компанията планира да представи до 2027 г. Двата нови байка са комбинация от ретро дизайн, който стана много модерен при къстъмите и агресивно представяне от двигателя Evolution 1200 V-Twin.

От представянето си през 1957 г., мотоциклетите Sportser са били многократно интерпретирани както от Harley-Davidson Motor Company, така и от собственици – Sportster е бил бобър, чопър, скрамблeр и кафе-рейсър, състезател на пистата, в драг и улични надпревари, отправна точка за млади ездачи, които за първи път сядат на мотоциклет. Неслучайно Брад Ричардс от дизайнерския отдел на Harley-Davidson казва: “От създаването си досега Sportser е предлагал перфектно съчетание от размер, мощност и характер, което го прави много привлекателен за различни ездачи. Sportster е сравнително лесен за събличане и преправяне мотоциклет. Това, което направихме, създавайки новите Iron 1200 и Forty-Eight Special, е нещо, което собствениците правят с моторите си вече поколения наред.”

Графиките по резервоара правят новите Iron 1200 и Forty-Eight Special да изпъкват бързо, защото комбинират ярки цветни линии с шрифт, цвят и графични елементи, популярни през 70-те години на миналия век.

Ричардс допълва: “Изкуството върху тези два резервоара е отражение на съвременните тенденции, които виждаме по къстъм байковете и в дизайна като цяло. Това е известно отдалечаване от по-сложното и преминаване към изчистения дизайн. Освен това е важно да отбележим, че тези графики почитат формата на резервоара, а в случая на Sportser тя е класически елемент от дизайна.”

Iron 1200

MY18.5 Sportster Launch

Новият Iron 1200 е мощен и разполага с 1202 куб. см. Evolution 1200 V-Twin двигател, който предлага с 36% повече въртящ момент от 883 Evolution в Iron 883. Със своите 96 Нм е напълно готов да се включи в битката на улицата – дава повече мощност, с която да се изстреляте на светофара и повече сила в средните обороти, за да си пробиете път в трафика. А повече мощност винаги означава повече забавление.

Сатенено-черното Mini Ape кормило е високо и издължено назад, вдъхновено от къстъм чопърите, и веднага придава характер. Черният обтекател на фара, в който се намират инструментите, е в стил West Coast и допълнително подчертава стойката на високото кормило. Освен това отклонява въздушния поток при по-висока скорост и оставя място за още персонализации. Линията на Café Solo седалката се слива с тази на калника и помага на ездача да не нарушава позицията си на седене, когато въртящият момент от Evolution 1200 двигателя се разгърне.

Класическият 12.5-литров резервоар на Sportster е изрисуван с многоцветни линии, които допълнително подчертават красивия му профил. Оцветеният в черно двигател също помага на погледа се отклони към резервоара. Той е в цветовете Vivid Black, Twisted Cherry и Billiard White. Черно има и по капаците на главите, ауспуха и предпазителите на изпускателните тръби. По-светли са единствено хромираните тръби на повдигачите, които подчертават V-образната форма на двигателя. Финалните щрихи са чисто черните джанти с 9 спици – 19-инчови отпред и 16-инчови отзад, и черният предпазител на ремъка. Новият Iron 1200 разполага с система за подобряване на спирането (ABS) и Harley-Davidson Smart Security System.

Forty-Eight Special

MY18.5 Sportster Launch

Широкоплещестият Forty-Eight Special изглежда заплашителен с физиономията си: 130- милиметрова предна гума, разположена между два 49-милиметрови кола на предницата, захванати с масивни тройници от кован алуминий, и завършваща с черно кормило, високо 7.25 инча, тип Tallboy. За него Ричардс казва: „Кормилото Tallboy беше избрано специално заради формата му. То предлага по-малко изтегляне назад в сравнение с Mini-Ape и се вписва много добре в дизайна на предницата и малкия резервоар на Forty-Eight Special модела.“

7.9-литровият резервоар е изрисуван с ярки хоризонтални линии, ограждащи логото на Harley-Davidson, и се предлага в три цвята: Vivid Black, Wicked Red и Billiard White.

Двигателят Evolution 1200 е решен в черно и с малко хром в долната част, по капаците на трансмисията. Хромирани са ауспухът и предпазителите на изпускателните тръби, а тръбите на повдигачите контрастират с черните цилиндри, което подчертава формата на V-Twin двигателя. High-performance Michelin Scorcher 31 гумите отпред и отзад обличат черните лети алуминиеви джанти с 9 лъча (16 мм диаметър отпред и отзад). Новият I Forty-Eight Special разполага с система за подобряване на спирането (ABS) и Harley-Davidson Smart Security System.

Стефан Илиев

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *