Great Wall – Made in Ловеч

Съоръжението на компанията е единствено в България и е едно от най-модерните в Европа. Предприятието официално започна производството на автомобилите Great Wall, предназначени за пазара у нас и за цяла Европа. Българската продукция отговоря на изискванията на законодателството на Европейския съюз.
На откриването бе премиерът Бойко Борисов, заедно с половината си кабинет. Церемонията започна с изпълнение на родопски гайди, а Валя Балканска изпя космическата песен "Излел е Дельо хайдитун". Пред над 2000 гости, сред които бяха посланици, представители на местната власт, партньори, журналисти бе прерязана лентата. Специално за събитието у нас пристигна и президентът и изпълнителен директор на Great Wall Motor – г-жа Ван Фън Йн.  
Премиерът каза при откриването: "Да, всички сме доволни, че в България ще има производство на автомобили. Дошли са инвестиции от наши приятели. Говорили сме си с премиера на Китай и имам обещания за един милиард инвестиции до края на 2013 г."
Общата сума на инвестицията в завода ще бъде между 150 и 170 млн. лв., като тя ще стане факт през следващите няколко години. До момента са вложени около 65 млн. лв., а с днешния официален старт, завършва първият етап от инвестицията. По време на втория ще станат факт линия за боядисване и цех за заваряване. През третия ще бъдат привлечени външни подизпълнители от България и Европа. По този начин пространството около завода ще се превърне в индустриален комплекс. Като ориентировъчен срок за започването на втория етап бяха дадени 2-3 години. Вече има интерес от производител на автомобилни аксесоари, който иска да работи край Ловеч. Голяма фирма също така искала да произвежда камиони в комплекса край Ловеч.
„Дългоочакваната българска мечта за родно производство на автомобили е вече факт”, каза изпълнителният директор на Литекс Моторс г-н Илия Терзиев. Той благодари на всички, допринесли за изграждането на завода и изрази увереност, че с високото качество на автомобилите Great Wall, компанията ще отговори на очакванията на европейските потребители.  Производствените мощности на Литекс Моторс са изцяло нов и мащабен проект, като основната инвестиция е предимно на българската компания. Изграждането на завода започва с подписването на договор за сътрудничество между Литекс Моторс и Great Wall Motor през есента на 2009 г. Две години по-късно, през ноември 2011 г., в завода се произвежда и първия автомобил от тестовата серия, който покрива високите стандарти за качество в индустрията. С откриването на завода започва и серийното производство на българските автомобили за пазарите в страната и чужбина.  Поточните линии в завода включват 84 работни станции за производство. Всеки автомобил преминава през 7 различни точки на контрол на качеството. Системата за управление позволява всяка една операция по колата да бъде индивидуално проследена и да се проверява качеството и крайния резултат от работата на всеки отделен служител.
В завода сега са заети над 120 души, като средната възраст на работниците е 19 години, а на инженерите е 25 години. В ръководния екип участват чуждестранни консултанти и мениджъри с дългогодишен опит в производството на водещи световни автомобилни марки. Когато завода заработи с пълния си капацитет от 50 000 автомобила годишно, в него ще бъдат заети близо 2000 души.
Маркетинг директорът на Литекс Моторс Иво Деков съобщи, че до края на годината ще започне производството на 3 нови модела, различни от досега обявените автомобил Voleex C10, пикап Steed 5 и високопроходим Hover H5. Те ще са седанът Voleex C30, моделът C30r, както и новият Hover H6.
GWM е най-големият частен производител на автомобили в Китай и износител от азиатската страна. Компанията оперира на най-големия автомобилен пазар в света, като реализира автомобилите си Great Wall в над 120 страни по целия свят – Европа, Близкия Изток, Африка, Централна и Южна Америка, Азия, Австралия и др. GWM са първата и все още единствената независима китайска автомобилна компания, която има типово одобрение на продуктите си за продажба в ЕС, като покриват всички стандарти и изисквания на Общността. GWM разполага със собствен център за дизайн и развойна дейност, в който работят висококвалифицирани инженери от цял свят, а произвоствения им капацитет за 2012 година е 1,2 млн. автомобили годишно и ще бъде увеличен до 2.0 млн. автомобила годишно до 2016 година.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.