Гончалвес отпадна, Прайс увеличи аванса си на върха в Дакар Гончалвес отпадна, Прайс увеличи аванса си на върха в Дакар

Един от водещите пилоти при мотоциклетистите в рали Дакар Паоло Гончалвес с Хонда отпадна в 11-ия етап от надпреварата. Преди етапа той бе 3-и в общото класиране. Първо обаче получи наказание от 52 мин за това, че е почивал повече от 1 часа на втората контрола, за да оправя мотора си, при положение, че са му разрешени максимум 15 мин. След това португалецът сбърка в навигацията и пое по грешен път 117 км след началото на отсечката, а след това падна и се удари тежко, като се наложи да бъде обездвижен.

Етапът спечели Антоан Мео с КТМ, който измина разстоянието от 431 км от Ла Риоха до Сан Хуан за 5.19:08 часа, следван на 18 сек от лидера в общото класиране Тоби Прайс с КТМ. Така австралиецът увеличи преднината си пред Стефан Швитко с КТМ на 35:23 мин в общото подреждане. Словакът завърши отсечката 7-и и беше доближен от 3-ия Мео на 8:23 мин. Изглежда в оставащите 2 етапа битката ще бъде за 2-ото място. В нея участва и 4-ия Пабло Куинтанила с Хускварна, който е на минута и половина от Мео.

svitko

Стефан Швитко

При автомобилите етапът спечели Насър Ал-Атия с Мини от X-Raid. Миналогодишният победител изпревари с близо 6 мин WRC легендата Себастиен Льоб с Пежо 2008 DKR. Последният имаше проблеми в края на отсечката, като счупи кардан. За щастие на Себастиен той получи бърза и адекватна помощ от своя съотборник Сирил Депре, който го изтегли до финала. Трети се нареди Мико Хирвонен с Мини. Лидерът в генералното класиране Стефан Петерханзел с Пежо обаче завърши уверено на 4-а позиция, карайки внимателно, без да поема излишни рискове. Така французинът запази комфортна преднина от 51:55 мин в общото класиране пред Ал-Атия само 2 отсечки преди финала на ралито. Трети в генералното подреждане е Жиниел де Вилиер с Тойота Хайлукс с изоставане от 1 час и 17 мин. Четвърти е Хирвонен (+1.22:47 ч.), а Льоб, е 9-и.

При камионите лидерът в общото класиране Жерард де Рой завърши 6-и в етапа, което му бе напълно достатъчно да запази голям аванс от над 1 час спрямо Аират Мардеев с Камаз, завърши отсечката 4-и. Пред него в етапа се наредиха Верслуис с МАН и Ван Генугтен с Ивеко, които са 5-и и 4-и в генералното класиране, на повече от 2 часа зад Де Рой.

Асен Стоянов

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *