Финал на писта и супермото в Долна Митрополия

И така след три поредни мотокроса в България, идва ред и на състезателите в дисциплините писта и супермото да премерят своите сили във финалната битка за сезон 2015. Летищен комплекс „Долна Митрополия“, отново ще бъде арена на заключителните борби в Източно-европейския шампионат при най-бързите пилоти, както и на определящите титлите стартове в Европейския шампионат по супермото.
Супермото
В клас SM Junior, общо 20 пилота в кубатурите 65 и 85 куб. см са взели участие в трите досегашни състезания. Интересна е ситуацията с лидерската позиция, заемана от турския състезател Дениз Ончу (КТМ, 141 т.), който има същия брой точки като своя брат близнак Чан Ончу (КТМ, 141 т). От началото на сезона двамата състезатели си разменят по една победа и по едно второ място във всяко състезание. Трети в класирането е Димитър Петров (КТМ, 118 т.), а четвърти се нарежда Кристиян Иванов (КТМ, 101 т.) Близнаците този уикенд ще се прехвърлят от пистови мотоциклети, с каквито участват в последните две седмици в турския пистов шампионат, на супермото машини, докато Митко, Кристиян и останалите български момчета ще направят този преход от мотокрос, което пак е специфична ситуация в този клас.
При големите им събратя от клас S3 (250 куб. см), Хакан Халми (КТМ, 150 т.) ще опита да спечели европейската титла с 4 от 4 победи. В момента севлиевецът удобно оглавява класирането както в Европейския S3 шампионат, така и в класирането при мъжете на националния шампионат по мотокрос в клас МХ2, което ще даде допълнително самочувствие в този сериозен момент от шампионата. Втори в класирането в момента е Мучахит Зенгин от Турция (ТМ, 122 т.) който неизменно следва Хакан от началото на годината, но в юлското състезание бе изместен от Янислав Стойнов (КТМ, 118 т.), който ще има нелеката задача да се пребори с Мучахит и евентуално да заеме сребърната позиция.
За източноевропейския шампионат в клас OPEN, Александър Георгиев (КТМ, 150 т.) сериозно е окупирал първото място в класирането, следван от Янко Ташев (Honda, 122т.). Трети е румънецът Влад Неага (ТМ,118 т.) който обаче се задоволи с третото място и пропуска това състезание.
Писта
След августовското преследване на пистата Мотопарк Румъния, дойде момента, в който и най-бързите пистови състезатели трябва да определят шампионите за сезона.
В клас SP125, Милен Георгиев (Арrilia, 105 т.) няма право на грешка, ако иска да запази златото за себе си, но авансът му от 11 точки пред Жулиета Ленкова (Арrilia, 94 т.) реално погледнато е достатъчен , ако види карираният флаг преди Жулиета в неделя. Третата позиция при най-малката кубатура ще бъде разиграна между двама македонски пилоти, които в момента са само с една точка разлика Бузалковски (Арrilia, 72 т) е трети, а четвърти е Рамадани (Арrilia, 71т.).
В клас Суперспорт 600, Йонел Паскота (Yamaha, 110 т.) от Румъния вече спечели балканската титла, но зад него Бойко Божинов (Yamaha, 71 т.), Светлин Иванов (Yamaha, 65 т.) и Ненад Стоянович (Сърбия) могат да разиграят позициите по всякакъв начин и да позиционират среброто и бронза в най-неочаквани комбинации.
В топ класът Супербайк, се оказва, че съществуват поне сто варианта на това как ще се класират състезателите за края на годината, но да оставим математиката настрани. Определено тази неделя в Плевен ни очаква битката на титаните от клас SBK. Красен Кънчев (BMW, 92 т) оглавява класирането, пред Мартин Чой (BMW, 79т) като това изоставане бе свързано с техническите проблеми в предходните две състезания в Плевен и отсъствието му от подиума. Само на една точка след него Ангел Караньотов (Kawasaki, 78 т) ще търси своето топ класиране в дебютния си сезон в пистовия шампионат.
При състезателите от класовете Formula 600 и 1000, Павел Драганов (Kawasaki, 80 т) ще се изправи пред сърбина Предраг Изидорович (Yamaha, 67 т) като ловчанлията трябва да стартира и да завърши в зоната на двуцифрените точки, за да грабне титлата за 2015 г. при по–малката кубатура. Сигурен източноевропейски шампион е Красимир Михайлов (BMW, 101 т) при мотоциклетистите 1000 куб. см, но Михаил Атанасов (Suzuki, 72 т) може да окаже сериозен съперник за подиума в Плевен.
Тренировките за време за финала в Долна Митрополия са както обикновено в съботния ден, а шампионските стартове започват в неделя (20 септември) от 10.30 ч. на летищния комплекс.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.