Фелипе Маса се оттегля от Формула 1 Фелипе Маса се оттегля от Формула 1

Монца, Стефан Илиев, снимка Красимир Ръджов

Днес пилотът на Wiliams Фелипе Маса обяви, че ще се оттегли от Формула 1 след края на сезон 2016 г. Пилотът съобщи решението си на пистата Монца, където този уикенд e Гран при на Италия. 35-годишният бразилец дебютира в Гран при със Sauber през 2002 г. След 11 години като пилот на Ferrari, от 2014 г. е пилот на Wiliams.

Очите на Маса се наслъзиха, когато обяви решението си. Той каза, че е стигнал трудно до него: „Наистина се гордея с кариерата си. Постигнах повече, отколкото някога изобщо съм си представял, че ще мога. Избрах да съобщя решението си на Монца, където преди десет години един друг пилот обяви напускането си на спорта – Михаел Шумахер. Аз бях повишен във Ferrari в началото на онзи сезон, но ми бяха казали, че през 2007 г. в екипа ще кара Кими Райконен. След това Михаел реши да прекрати кариерата си и бях сигурен, че оставам във Ferrari. Благодаря на Господ за предоставените възможности и най-вече за това, че ме е пазил. Огромно благодаря на всички хора, с които съм работил през годините, на Лука ди Монтедземоло, но Стефано Доменикали… Всеки отбор бе специално изживяване, при това не само във Формула 1. За мен е невероятна чест да приключа кариерата си с изумителен отбор като Wiliams. Денят, в който ще се състезавам в своята 250-та Гран при в Абу Даби, ще бъде последният ми старт.

Бразилецът благодари на съпругата и баща си, на цялото си семейство, на мениджъра си Никола Тод и всички хора, които са го подкрепяли през кариерата му. Фелипе има 11 победи, 14 първи позиции и 139 старта само във Ferrari.

Стефан Илиев

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *