Ducati потвърди интереса си към Moto3

Шефът на Ducati Corse – Паоло Чибати обяви, че компанията от Борго Панигале има интерес да участва в клас Moto3. Това естествено е мерак с дългосрочна перспектива. Естествено, това няма да е от следващата година, тъй като стартовата решетка в най-малкия клас е ясна, а и Ducati все още не са направили мотоциклет.
Чиабати казва: „Moto3 е интересен клас за нас. Засега той не е част от плановете ни, но сериозно обмисляме участието си тв него. Това няма да се случи през следващия сезон, защото решението беше взето твърде късно и нямахме достатъчно време да се подготвим. Ако всичко мине добре с проекта ни в MotoGP, след това ще се обърнем и към Moto3. Професионалният път на повечето пилоти от клас MotoGP минава през Moto2, като преди това са постигнали успех  в Moto3. В момента ние от Ducati имаме няколко сателитни отбора във висшия клас и можем да пуснем млади пилоти без са натоварваме заводския отбор.“
Сега от Ducati ще инвестират и време, и усилия и средства в подготовката на трикратния сетовен шампион Хорхе Лоренцо и адаптацията му към отбора. Затова пък през 2018 г. е много реално да има отбор на Ducati Corse при 250-кубиковите.
От Ducati са напълно сериозни за влизането си при четвъртлитровите едноцилиндрови четиритактови мотори. Те, увлечени по всеобщата мода, подготвят  250-кубикова машина. Модата на четвъртлитровите идва от факта, че мотори  с този обем са сред най-търсените на азиатския и южноамериканския пазари. Затова в Бого Панигале нарушиха традициите си и разработват 250-кубикова машина, която ще стане готова за серийно производктво в близките 2 години.
В момента в Moto3 има мотоциклети на Honda, KTM, Mahindra и Peugeot. Honda от своя страна доставя двигатели на Moto2, а там KTM влиза със заводски отбор. Ducati имат 3 сателитни отбора в MotoGP, но в бъдеще ще намалят отборите си, за да могат такива да се поддържат от Suzuki, KTM и Aprilia. Това е планиран последен търговски ангажимент, в който всеки производител се задължава да поддържа един заводски и един сателитен отбор.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.