Днес е Световен ден за възпоменание на жертвите от ПТП

Всяка година третата неделя на ноември се отбелязва като Световен ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. Решението за това, от 26 октомври 2005 г., е на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации.

Тази година мотото „Животът не е резервна част“ е европейското послание при възпоменание на 17 ноември.

Въпреки мащабните усилия, данните в световен мащаб са, че броят на жертвите на пътя е много висок. Към тях се добавят сериозно ранените и заболелите при ПТП. А също и от замърсяването на въздуха, което е непоносимо високо.
Всяка година по целия свят най-малко 1.3 милиона загиват и не по-малко от 50 милиона биват сериозно ранени в ПТП. Към това трябва да добавим и увеличаващата се цифра от 4.2 милиона починали в следствие на замърсения въздух, причинен до голяма степен от транспорта.

На този ден си спомняме за тези, които са убити и за тези, които са получили пътна травма поради чужди и собствени грешки. Те продължават да страдат, за тези, които ги няма вече около нас и почитаме тяхната памет.

Сред жертвите и пострадалите има много наши братя – мотористи. Ние сме от най-уязвимите на пътя.

Затова нека сведем глави и да си спомним за тези, които загубихме, които тръгнаха по безкрайната магистрала на вечността. Да изразим съчувствие към тези, които страдат. И нека да бъдем по-внимателни, разумни, да се пазим…

Затова и Денят на възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия е и ден за размисъл. Това е ден за осъзнаване на необходимостта от ново отношение и култура в движението по пътищата.

Това е ден,  в който всички заедно – институции, организации и участници в движението, можем да дадем своя принос за безопасността и за намаляване на пострадалите в движението по пътищата.

По повод Световния ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия на 17 ноември във всички храмове в страната ще бъдат отслужени служби.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.