Давиде Бривио: „Здравето трябва да бъде основен приоритет“

Един от най-популярните хора в падока на MotoGP е Давиде Бривио. Мениджърът на екипа на Suzuki Ecstar MotoGP каза в своя блог: „Здравето трябва да бъде сега основен приоритет на всички.“
След избухването на пандемията на коронавирус, обявена от Световната здравна организация, нещата се промениха. Ето какво казва Бривио в свое интервю по повод на коронавируса и промените в шампионата.

 • Странна ситуация се случва в световен мащаб поради Covid-19. Не е ли много необичайно да изживеем нещо, което има такова влияние върху спорта и се превърна в глобална криза?
 • Разбира се, това е много трудна ситуация. Но всички знаем, че здравето и безопасността на хората сега са приоритет повече от всякога. Така че стратегиите и действията, необходими за овладяване на вируса, са от решаващо значение. Съвременният спортен свят никога не е изпитал подобно нещо. По някакъв начин почти ме кара да се сещам за нещо като Световна война, която кара всичко да спре.
 • Преживявали ли сте нещо подобно по време на кариерата си?
 • Определено не. Никога не е имало такава извънредна ситуация, която да е довела до отмяна или отлагане на състезания. Имахме икономическа криза през 2008 г. и се опитахме да намалим разходите. След това и през 2018 г. Отменихме състезание в Силвърстоун заради екстремните метеорологични условия. Но не помня ситуация, която по политически или здравословни причини налага толкова дълго спиране. Никой не е преживявал това в световния спорт преди. Това е глобална ситуация.
 • Колко е трудно да се справим с тази пандемия от гледна точка на мениджъра на екип?
 • Честно казано, в първите дни беше трудно. Това е нещо, с което никога не сме се занимавали преди. Голяма част от живота ни се върти около дългосрочното планиране и подготовка. Винаги гледаме напред към следващата седмица, месец или дори година. Но сега, когато тежестта на ситуацията е ясна, трябва да осъзнаем, че плановете се сриват. Сега е невъзможно да се правят планове. Толкова много неща могат да се променят. Да се променят плановете в последния момент стана нормално. Така че ние се опитваме да направим най-доброто, на което сме способни. Чакаме и даваме приоритет на здравето и грижата за нашите семейства.
 •   Въпреки факта, че това е медицинска зараза, има огромно въздействие от икономическа гледна точка. Как се отразява това на MotoGP?
 •  Цялата икономика е засегната и нашата компания не се различава. Целият бизнес функционира различно в момента. И разбира се влияе и на MotoGP. Въздействието няма да бъде толкова голямо, ако успеем да продължим сезона. Да не анулираме повече състезания. Когато отменим старт, организаторите и промоутърите губят. Засяга и отборите, които имат много спонсори. Но ако съм честен, в момента никой не мисли за финансови проблеми. Бизнесът и икономиката са второстепенни приоритети. Фокусът за всички е много повече върху здравето. Върху това как да се намери начин да се поправят нещата. По-късно, когато опасността приключи, ще помислим по тези въпроси.
 •  Какво ще кажете за живота далеч от състезателната писта?
 • По-различно е. Свикнал съм да имам план и да знаем къде ще бъда утре, следващата седмица, следващия месец. Сега всички ние работим от дома за дълъг период от време. Трябва да се научим как да се справим с това и да извлечем максимума. Имаме организация с персонал по целия свят. Ние сме свикнали да работим по имейл и телефон, но обикновено това е само между състезанията. В момента не може да има срещи или дискусии лице в лице. Може да мине доста време преди да видим екипа и хората от отбора. Разбира се, че следваме указанията на правителствата и органите. Това е да останем у дома и да се опитаме да избегнем контактите.За съжаление в Италия ситуацията е много сериозна. Надявам се всички други страни по света да видят какво прави Италия. И какво е направил Китай, което изглежда е ефективно, преди да стане твърде късно. Много по-добре да се копира направеното, за да предотврати разпространението. Да не се чака, докато стане много сериозно. Принудени сме да забавим ежедневните си дейности. Използваме това допълнително време, за да се бъдем със семействата си. Да учим или да намерим нови интересни неща, които да ни държат заети.
 •  Как всички фабрики и екипи се координират с други институции като Dorna, ФИМ и IRTA?
 •  Трябва да кажа, че сме в чести контакти с Dorna Management. Консултираме се и предлагаме варианти или решения. Dorna и IRTA информираха всички отбори за анулирането и отлагането на състезания. Имаме много добри отношения. Всички бяха много ангажирани да се опитат да разрешат проблемите. Труден момент е и разбираме трудностите за Dorna. Като екип се опитваме да дадем максимална подкрепа и солидарност. Всички работим заедно, за да измислим как да се справим със ситуацията.
 • Състезанието в Катар беше отменено за MotoGP. Тайланд, Тексас и Аржентина бяха отложени. Ситуацията не изглежда добре за календара в момента. Има ли актуализация по този въпрос?
 •  Все още не. Ние следим ситуацията всеки ден, като всеки друг, за да видим как се развива. Просто трябва да опитаме да направим планове и след това да изчакаме. Трябва да видим дали те могат да бъдат изпълнени. Ако планът не може да се получи, ние правим нов. Както казах, поддържаме връзка с Dorna и IRTA. Това е, за да променим нещата в зависимост от новините. Разбира се, надяваме се да се върнем на път възможно най-скоро. Но първо трябва да излезем от тази ситуация.
 •  Има ли някакъв кризисен комитет, който да реорганизира първенството?
 •  Не точно. Ръководството на Dorna е много заето да разговаря с всички писти и организатори, за да намери най-доброто решение. Като екип ние се консултираме с тях и обсъждаме всичко задълбочено.
 •  Често ли разговаряте и с работниците от завода, за да обсъдите някакви промени?
 •  Да разбира се. Всеки ден разговарям с инженерите в Япония, за да коригирам плана. В Suzuki Motor Corporation се опитват да работят и са готови са да стартират първенството. От техническа гледна точка бяхме доста добре и моторът беше готов. Така че няма много какво да правим там.
 •  Има ли някакви нареждания за безопасност, наложени от Suzuki по отношение на дейности като пътувания и т.н.?
 •  По принцип вътре във фирмата всички пътувания са много ограничени. Като екип сега никой не пътува. Освен това решихме да отменим теста, който беше планиран за 18 до 20 март в Херес. Трябва да запазим всички.
 •  Каква е връзката с членовете на екипа? Как са след дълъг период без състезания?
 •  Поддържаме контакт и съобщаваме всички актуални новини на всеки от екипа. Всички сме в една и съща лодка. Чрез телефон, имейл и др. форми ни е лесно да споделяме коментари и новини. Но само трябва да чакаме и да се подкрепяме.
 •  Общувате ли често с пилотите?\
 •  Те не са доволни, защото наистина бяха готови да започнат сезона. Но са в добра форма и тренират много. Остават концентрирани, като се опитват да бъдат готови винаги, когато обявят първото състезание. Всички разбират приоритетите и мерките за безопасност. Просто го приемат като всички останали.
 • Как се справят да бъдат затворени у дома?
 •  Те всъщност са добре. Живеят в Андора и организират обучението си по различни начини, докато са ограничени.
 • Как тази криза се отразява на работната стратегия за сезона, вътре и извън пистата?
 • В момента не влияе много на нещата. Ние сме в много несигурна ситуация. Просто чакаме, тъй като не знаем кога ще бъде първото състезание. Така че е трудно да се направи стратегия. Всичко, което знаем със сигурност, е, че последната част от шампионата ще бъде много натоварена. Ще има много състезания, концентрирани между септември и ноември. След като успеем да започнем сезона, тогава ще направим правилна стратегия. В момента можем да направим само някои „домашни работи“ и да сме готови.
 •   Като се има предвид страхотното представяне на мотоциклетите Suzuki по време на зимните тестове, е много жалко, че първенството се забави заради Covid-19, нали?
 • От чисто спортна гледна точка, много съжаляваме и сме разочаровани. Защото чувствахме, че имаме добър потенциал. Наистина ми беше интересно да видя къде ще бъдем. Но сега приоритетите са напълно различни. Светът е в криза и първо трябва да поправим това, да се грижим за себе си и своите близки. „
 •  Какво бихте казали на всички фенове на спорта и MotoGP у дома, които чакат състезания?
 • Най-важната надпревара, най-важната битка, е тази срещу Covid-19. Нека победим това и тогава можем да се наслаждаваме на живота отново. Ще се наслаждаваме и на MotoGP. Ние разбираме как се чувстват. Ние също чакаме. Може би дори по-повече от нашите фенове искаме да се върнем на пистата.Ще бъде страхотно първенство, когато започне! Има много пилоти, с изравнени възможности. Ще има много битки за победата. Знам, че е трудно да чакаме, но в момента нека се концентрираме върху тежката ситуация. Задължително е да следваме инструкциите и да останем у дома. Италианците строго го спазват. Ако направим това по целия свят в продължение на няколко седмици, ще можем да започнем шампионата по скоро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.