Children of Bodom Children of Bodom

 

 

В мразовитите зимни нощи няма нищо по-добро от смразяващ кръвта, брутален и дяволски добър финландски метъл. Не, няма нужда да колите никакви животни, да рисувате пентаграми или да търсите, станалите и без това рядкост в наше време девици. За целта трябва само да се отдадете на сечта на „Мрачният жътвар”, на музиката на групата, за която ще говорим. Тя е не просто велика, тя е институция в метъл средите. Макар да има по-малко от две десетилетия на сцена, Children of Bodom е с милиони фенове на няколко континента. За последното десетилетие финландците са доказали на всички и навсякъде какво могат, а именно – безмилостно да мачкат. Стилът на бандата е доста дискутирана тема. Определят го като нещо между траш и мелодичен дет, с блек метъл влияния.Финландците от Children of Bodom ще дойдат в България с нечовешкия си метъл през пролетта, по-точно на 19 април. Хилядите им български фенове най-накрая ще могат да поемат доза от това, което са чакали повече от десет години. Няма спор, това си е музикално събитие и всеки, запознат с творчеството на групата, ще го уважи, а тези, които още не са се натопили във водите на Бодом, сега е моментът да го сторят.

Бандата от финландския град Еспоо е основана от емблематичния си китарист и вокал Алекси Лайхо и барабаниста Яска Раатикайнен. При сформирането си през 1993 г. е носила името IneartheD. По време на записа на второто си демо – „Ubiquitous Absence of Remission”, за първи път се появяват клавирните елементи и бързо става ясно, че те ще са неизменна част от звученето на групата. По-късно към състава се присъединяват Александер Куопала – китарист, Хенка Сепеле – бас, и пианистът Яне Вирман. Така сформираната банда записва първия си албум „Something Wild” през 1997 г. Налага се обаче и промяна в името, защото като IneartheD имат друг договор. Решението идва от телефонния указател на Еспоо, където фигурира името на езерото Бодом. Мястото е печално известно с жестокото убийство, случило се край езерото през 1960 г. Четирима младежи – две момчета и две девойки, били нападнати от предполагаем психопат, докато са лагерували край езерото. След този случай, достоен за филм на ужасите, единственият оцелял е полудял и се лекува в психиатрична клиника.

Вече с подходящо име и състав от невероятни, амбицирани музиканти, Children of Bodom започва своя възход, като първо набира широка популярност на европейска сцена с турнетата си през 1998 г. Следва вторият албум „Hatebreeder” от 1999 г., който бързо се появява на върховете на европейските класации, а сингълът "Downfall" направо пощурява феновете.
Продуктивността на бандата не намалява славата им. Напротив – силно решени да доведат своята музика до все по-брутални висини, през 2000 г. издават „Follow the Reaper” – уникална смесица от агресия и мелодичен звук, гарнирана с виртуозните сола на Алекси. Това беше албумът, който ме запали по Bodom и ме направи завинаги техен фен. Песените "Everytime I Die" и "Hate Me!" и до ден днешен ме карат да настръхвам, щом ги чуя.

През февруари 2002 г. излиза „Hate Crew Deathroll”, като при последвалото турне Александер Куопала решава да напусне групата. На негово място идва Роопе Латвала. Албумът „Are You Dead Yet?” от 2005 г. е определян от критиците като промяна в стила, заради по-тежките сола и навлезлите индъстриъл елементи, но комерсиалният успех е налице и веднага оглавява класациите. Следват „Blooddrunk” – 2007 г. и кавър албумът „Skeletons in the Closet” – 2009 г. В момента бандата готви новата си тава „Relentless Reckless Forever”, а част от нея може да чуем и на предстоящия концерт у нас.Няма никакво съмнение – това ще е размазващ концерт и уникален шанс за всички нас най-накрая да видим Children of Bodom на живо, да се насладим на уникалните рифове, убийствените китарни сола, перфектно акомпанирани от пианото. Организатор е Болкън Ентъртейнмънт, а мястото – зала Универсиада. Билетите са вече в продажба. За мен и останалите Bodom-маниаци това ще е повече от сбъдната мечта и едно перфектно начало на новото метъл лято.


Д. Илиев

Архив

 

 

Moto Club

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *