Британски „неволи”Мотоциклетът е откраднат по прекалено клиширания начин – бандитите се срязали веригата пред погледа на пасивните минувачи, качили са мотора в микробусче и са отпрашили.
Интересното се случва часове по-късно. Лори, който вече е подал оплакване, 4 часа по-късно получава обаждане от полицията, че Yamaha-та е локализирана в подземен гараж в югоизточен Лондон. Полицаите предложили на Лори да отиде и да си го прибере сам. За съжаление, ограбеният лондончанин не бил гледал „Умирай трудно” и решил, че ще е твърде опасно да се завира в непознат подземен гараж, където тайнствени бандити са закарали мотоциклета му. Полицаите неохотно приели решението му и го таксували с 150 паунда за му приберат возилото.
Ограбеният 45-годишен ИТ мениджър Крис Лори споделя за преживяването си: „Всичко изглеждаше, че ще се мине добре, докато не ми казаха: ‘Трябва да ни платиш 150 паунда за да го закараме до полицията. Иначе ще го оставим тук’. Попитах ги дали не е възможно да ме почакат там докато отида и си го прибера, но те ми отговориха, че нямат необходимия ресурс да го направят (?!)”
Естествено човекът платил сумата и възмутен прибрал мотоциклета си. Равносметката е много притеснения, 150 паунда за полицията, проблеми за бандитите и една счупена верига.
Четейки за британските неволи няма как да не направим сравнението с нашата си действителност. Явно и там си плащаш като ти откраднат мотора. Разликата е, че го намират веднага и в прилично състояние. Парите са по-малко, даваш ги на полицията, а не на крадците, а за капак получаваш извинение.