BMW привиква 300 000 броя от моделите R и K

BMW обавиха, че изтеглят в сервиза 300 000 машини от сериите модели R и K, които са произведени между 2003 и 2011 г., за да се смени фланецът на задното колело.
Глобалното изтегляне на всицки модели от сериите R и K, включително R1200GS, R1200RT, K1200 и K1300 от периода 2003 и 2011 г. BMW вече са в контакт със собствениците, които ще бъдат известени възможно най-скоро и ще им бъде предложено да се сервизират машините. Затягането нна колелото за задния фланец може да предизвика пукнатина и това да доведе до потенциална повреда. BMW досега са получили само една информация за оявила се подобна пукнатина, коята е от затягане и е извън препоръчителните настройки.
Съобщението на BMW гласи: „Като част от техническата кампания, включваща мотоциклети от сериите R и K, произведени в периода между ноември 2003 г. и април 2011 г., BMW ще замени фланеца на колелото на задното окачване като предпазна мярка. BMW ще информира всички собственици на засегнатите мотоциклети. За клиентите, тази техническа кампания е безплатна. Въз основа на постоянните анализи на качеството, беше установено, че в случай на неправилно проведена работа по поддръжката, при прекомерно притягане на болтовете на спирачния диск или на гайките при смяна на колелото, това противоречи на инструкциите на BMW за ремонт или експлоатация. Пукнатините или счупванията могат да се появят върху колелото в резултат на прекалено затягане. Затова от BMW решиха да сменят фланеца на колелото с по-здраво, като предпазна мярка.“