BMW направи медицински мотоциклет

От BMW направиха мотоциклет специално за доктори и вече го представиха на изложение. Всъщност на салона бе представена цяла серия за медицински транспорт от четири мотора. Един от тях е специално предназначен за доктора и бе решено да се използва BMW R1200RT.
Решението е продиктувано от факта, че топ мотоциклета от типа спорт-туринг най-добре осигурява нужната скорост, маневреност и възможност за пренасяне на медицинско оборудване. Това не е първият случай, когато се ползва мотор за медицински цели, за да може лекаря или фелдшера да се добере по-бързо до произшествието. Медицински мотоциклетни екипи могат да се видят в много страни, дори бе направен опит да се създаде такава и у нас, но работата се разсъхна, когато ентусиазмът срещна чиновническото бездушие…
Новият BMW R1200RT Medical Emergency е в сребрист цвят Glacier Silver с оранжеви светлоотразителни елементи, които го определят към германските служби по здравеопазването. Това, бе байкът се ползва от доктор е означено на ветровото стъкло и на куфарите отстрани в задната част. В тези багажни куфари може да се съберат 56 литра оборудване и те са специално защитени от повреди. Мотоциклетът има допълнителни акумулатори, които гарантират, че оборудването може да работи продължителен период от време. Моторът има и сирена, светлинна сигнализация, което го класифицира като „бърза помощ“, а не като обикновен мотоциклет.
Теглото на мотоциклета е 274 кг, а новият двигател с обем 1170 куб. см е със 125 к.с. при 7750 об./мин. и 125 Нм въртящ момент при 6500 об./мин.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.