BMW Motorrad показа автономен R1200GS без ездач BMW Motorrad показа автономен R1200GS без ездач

По време на събитието “BMW Motorrad Techday 2018” бе показан безпилотен BMW R1200GS. Моторът блестящо издържа изпитанията на полигона BMW Group. В теста влизаха старт, преминаването на серия от завои и напълно спиране.

Все пак има и човешко вмешателство, тъй като засега мотоциклета не може да свали сам стойката си. Целите на инженерите обаче са други. От BMW не се стремят да направят безпилотен мотоциклет. Програмате на инженер Щтефан Ханс е насочена към разработката и модернизацията на системите за пасивна безопасност.

От BMW Motorrad казаха: „Тази технология трябва да служи като платформа за развитие на бъдещи системи и функции, които ще направят движението на мотоциклета безопасно и комфортно. Целта на прототипа е да събере допълнителни данни за поведението на мотоциклета, който на предусети и предотврати възможните опасни ситуации, благодарение на умната електроника.“

Това не е първият подобен автономно движещ се мотоциклет. От KTM успешно разработиха адаптивен криуз контрол. Yamaha показаха прототипа Motoroid –мотоциклет от бъдещето с внедрен изкуствен интелект, а после демонстрираха и Motobot, който кара Yamaha R1M и то със скоростта, с която валентино Роси кара състезателна машина на пистата. Сега и баварците се включиха в надпреварата със своя флагмански турър BMW R1200GS.

Както може да се предположи, от BMW Motorrad гласят нови поколения от сериите GS, RT и GT, на които дори и като опционални, ще има активен круиз контрол и по-висши  електронни системи за безопасност.

Стефан Илиев

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *