BluSnap представи „климатик“ за шлема на мотористите BluSnap представи „климатик“ за шлема на мотористите

Един от филиалите на компанията AptEner Mechatronic – BluArmor, показа устройство, което ще доставя комфорт на мотоциклетистите, като ще охлажда шлема отвътре в горещо време. Системата за климатизиране за интегралните каски ще се казва BluSnap.

Устройство ще има ефект вътре в шлема, като ще работи с батерия. Благодарение на неголям резервоар с вода, малък вентилатор, радиатор и въздушен филтър. BluSnap използва ефектът за изпаряване на водата в радиатора, от което към лицето постъпва хладен въздух. Принципът е същия, като потенето на тялото. При изпарението на водата, хладния въздух благодарение на вентилатора, ще обдухва главата и лицето на мотоциклетиста. BluSnap ще може да понижи температурата вътре в каската в диапазон от 6 до 15 градуса. Цифрите за понижение на температурите са доста сериозни и могат да донесат не само комфорт, но и безопасност, тъй като в горещото време опасността от топлинен удар е реална. Акумулатора, който подържа системата работи с едно зареждане около 10 часа, което е доста приемливо. Единствения недостатък е, че устройството нарушава донякъде аеродинамиката на шлема. То обаче можа да се слага или да се сваля, защото се закрепва с ремъци.

Системата не е скъпа и струва 25 долара. Устройството е тествано в Индия и при 41 градуса отвън, температурата в шлема е понижена с 10 градуса – до 31. Доставките започват от март.

Стефан Илиев

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *