Бърни Екълстоун е командвал и MotoGP Бърни Екълстоун е командвал и MotoGP

Вчера нашият читател Димитър Найденов ни зададе въпрос по мейла дали шефът на Формула 1 Бърни Екълстоун е командвал и мотоциклетната Гран При. Отговорът е ДА. Бърни е държал правата освен на Формула 1, за три години и на световния мотоциклетен шампионат. Това се случва преди четвърт век.
През 1991 г. ФИМ и Международната асоциация на състезателните тимове (IRTA), няколко години търсят промоутър, който може да направи от Гран При почеливши серии. И през септември същата година намерили Бърни Екълстоун. Британецът за 10 години направи финансова империя във Формула 1 и тогава създава компанията Two Wheel Promotions (TWP). Той подписва договор с ФИМ и IRTA, според който TWP получава търговските права на световния мотоциклетен шампионат. Бърни обаче не командва дълго време мотоциклетната Гран При. Той има сериозен конфликт с ФИМ, тъй като федерацията е сключила договор с испанската компания Dorna Promocion de Deporte SA, като й предоставя телевизионните права на Гран При. Екълстоун не бил съгласен с това, защото иска да има пълен контрол над шампионата.
Така през април 1993 г. Бърни Екълстоун продава Two Wheel Promotions на Dorna за 50 милиона паунда. Печалбата на TWP за 1993 г. била малко повече от половин милион паунда, което за британеца е твърде малка сума. Всъщност Екълстоун е похарчил за две години горе-долу същата сума – половин милион. Така Бърни за пореден път прави изгодна сделка.
Интересното е, че през 1998 г. компанията Dorna е купена от същият фонд CVC, който след няколко години купува и контролния пакет акции на Формула 1от Екълстоун. Тогава с делото се заема Европейската комисия по антимонополно законодателство, като забранява на CVC да се разпорежда с правата на двете най-популярни серии. Dorna отново става пълноправен собственик на MotoGP, като прави шампионата един от най-гледаните в света през последните 10 години и като зрителски интерес съперничи с Формула 1.
Най-интересното е, че шефът на Dorna Кармело Еспелета и Екълстоун и досега са в отлични отношения. Бърни няколко пъти ходи на състезания от MotoGP във Валенсия. Между двамата има джентълменско споразумение да се правят календарите на двата шампионата така, че да не съвпадат като телевизионни предавания. Еспелета казва: „Формула 1 е наш съюзник, а не враг. Това е невероятен шампионат, за което заслуга има Бърни Екълстоун, която аз много уважавам.“
И все пак как ли би изглеждал шампионата в MotoGP, ако го управляваше Бърни!?

Стефан Илиев

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *