Бари Шийн влезе в Моторспорт залата на славата Бари Шийн влезе в Моторспорт залата на славата

Сградата на RAC (Кралския автомобилен клуб) в Уудкот бе мястото на тазгодишните награди „Моторспорт зала на славата 2017“. Тази година честта да влезе в нея се падна на Бари Шийн, който се присъединява към Валентино Роси, Джон Макгинес и Джакомо Агостини.

Тази година имаше трима мотоциклетисти, които бяха новинирани – Шийн, Майк Хейлууд и Джой Дънлоп. Шийн обаче веднага спечели повече гласове и наградата му бе присъдена посмъртно. Бари Шийн почина на 10 март 2003 г. Като част от наследството, оставено от Шийн бе раставрираният Suzuki XR14, с който той през 1976 г. спечели световния шампионат. С този мотоциклет Фреди Спенсър направи парадна обиколка. В нея участва и друга легендарна машина – MV Agusta GP от 1960 г. на Джон Съртис, който бе каран от страстния мотоциклетист и хлебар Пол Холивуд.
По време на събитието Фреди Спенсър заяви: “През 1980 г. бях на 18 години и никога не бях карал извън САЩ.  Дойдох за състезание и спечелих, като победих Бари. Той беше първият човек, който се появи след финала и каза: “Добра работа”. След това през 1982 г. подписвахме автографи заедно с него и бяхме там около час. Започна да ми писва и реших да си тръгна, а той каза: “Къде отиваш? Тук оставаме, докато последният фен не получи подпис.“ Това беше Бари, когото познавах.“

Стефан Илиев

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *