Българските пилоти обраха всичко в мотокроса на Ридо

Българският химн се чуваше при награждаването на почти всички класове в 5-я кръг на Източноeвропейския шампионат по мотокрос. Почти във всички класове без МХ1, българските състезатели триумфираха като победители. Състезанието бе на класическото трасе Ридо край Самоков и бе в памет на Георги Янакиев – председател на СБА и заслужил майстор на спорта по мотоциклетизъм.
Жоро Янакиев е роден в Самоков и от тук е започнала неговата кариера в моторните спортове. На състезанието присъстваха съпругата на Янакиев – Евка Развигорова, синът му Георги Янакиев – младши, Стоян Сентов – главен секретар на СБА, кмета на града Владимир Георгиев и др. В мотокроса в памет на Георги Янакиев участваха рекорден брой състезатели – 114 от 7 държави (България, Румъния, Македония, Сърбия, Кипър, Гърция и Турция). Най-масов бе клас МХ1 в който заявки бяха подали 43-а пилоти. България стана краен победител в отборното класиране, второто място е за Гърция, а третото за Турция. На състезанието присъстваха над 5000 души, които станаха свидетели на изключително оспорвани маншове.
В клас МХ65 победител стана Кристиан Иванов с КТМ, който бе втори в първия манш, но спечели втория и така удържа победата над гръка АнтонисСагламис с КТМ. Трети стана Димитър Грозданов с КТМ. Наградите на тези момчета връчи съпругата на Георги Янакиев г-жа Развигорова.
В клас МХ 85 най-бърз и в двете надпревари бе Жулиян Георгиев с КТМ, който заслужено спечели победата. Втори стана Румен Мирчев с Yamaha – втори в първия и трети във втория манш. Трети бе Виктор Касабов с КТМ – който стана 3-и в първия и 4-и във втория. След Георгиев в този манш се класира Алекс Димитров, но заради отпадането си в първия не можа да заеме място на подиума.
Голяма битка падна в клас МХ2. Победата спечели завърналият се след продължително лечение на контузия Иван Петров с КТМ. Това бе първото участие на Петров след като се отърва от травмата. В първия манш първи стана Валентин Роглев с Kawasaki, който направи перфектна езда и успя да изпревари повелия след старта Петров. Трети стана местният любимец Янко Ташев с КТМ, а четвърти бе Кристиан Ангелов с Yamaha. Тук Хакан Халми с КТМ положи всички усилия за догони асовете, но за него остана удоволствието да направи най-бързата обиколка в този клас – 2:05,809. Във втория манш Иван Петров бе неудържим и за Роглев остана второто място и в крайното класиране, С третото си място, Кристиан Ангелов стъпи на подиума. В клас МХ2 Junior първи стана Петров, следван от Роглев и Любомир Васев с Yamaha.
Клас МХ1 бе единственият, в който победата не бе българска. Спечели я Христиан Илоски (Македония) с прибави нови 50 точки в своя актив в генералното класиране. И в двата манша след него финишираха нашите пилоти с Honda Тодор Тотев и Николай Йовчев. Това им отреди местата на асистенти на македонеца.
В класа с най-много състезатели – МХ, победител е Мартин Тодоров с Yamaha. Втори стана Сава Савас (Кипър) с Yamaha, който бе втори в първия и 3-и във втория манш. Трети стана Веселин Малинов с Kawasaki, който направи много силен втори манш и финишира след Тодоров. В първия манш трети стана Веселин Митев с КТМ.
Следващият старт от Източноевропейския шампионат по мотокрос ще бъде идния уикенд на мотополигон „Горна Росица“ край Севлиево.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.