Български победи на eвропейския шампионат по Супермото в Плевен

На летищен комплекс Долна Митрополия, Плевен завършиха състезанията от първия кръг от европейския шампионат по Супермото в класовете SM Junior и S3, както и в 5-ия кръг на BMU European road racing championship  на писта. 88 пилоти от 6 държави -България, Сърбия, Македония, Румъния, Турция и Чехия, взеха участие в отделните класове и дисциплини.  Дъждовното време не попречи на близо 4000 приятели на мотоциклетния спорт да дойдат и да гледат на живо надпреварите. Всички пилоти караха с гуми за мокра настилка и радващото е, че нямаше нито един инцидент през целия ден.
СуперМото
Категорични победи в двата манша записа Кристиян Иванов (България, КТМ) в клас Junior и започва сезона с 50 точки в актива си. Втори и в двете пробягвания се нареди Виктор Нейчев (България,КТМ, – 44точки), а трети на подиума се качи Денис Флигър (Чехия, 4-и в първия манш и 3-и във втория – 3 място и 38 т.). В клас OPEN над всички от старта до финала и в двата манша беше Александър Георгиев (България, КТМ, 50 т.), който победи безапелационно. След него останаха Веселин Иванов (България, Suzuki) – втори и в двата манша – 44 точки) и Георги Владимиров (България, Honda) 0 4-и в първия и 3-и във втория манш –38 точки). Хакан Халми (България, КТМ, 50 точки) спечели и двата манша в клас S3. Втори и трети след него финишираха нашите Алекс Димитров (КТМ,  44 точки) и Димитър Петров (КТМ, 40 точки). Благодарение на спечелените точки България стана отборен победител за кръга, втори пилотите от Турция, а трети Румъния.
Писта
В SP 125 сс. победата за Милен Георгиев (Мотомания.бг, Aprilia) дойде в предпоследната  6-та  обиколка. Още от старта колоната поведе Жулиета Ленкова (МСК Плевен, Априля), но атаката за първото място на Георгиев преди финалния завой даде резултат и той я изпревари. Много умело „затваряше” опитите на Ленкова за изпреварване и с аванс от 2.6 секунди финишира първи. Трети остана македонския пилот Християн Бузалковски, който завърши на 53.5 секунди зад Георгиев.
За старта на F 600 дъждът се усили, но това не попречи на Али Йегин от Турция да стигне до първото място. Чудесен старт на Тодор Меченски (Ви Так рейсинг, Yamaha), който водеше конкуренцията цели 5 обиколки, но турския пилот успя да го задмине и се откъсна напред, за да финишира с 18.5 секунди пред Меченски. Трети на 23.8 сек. зад победителя се класира Янислав Димитров (Мотомания.бг, Yamaha).
Във F 1000 имаше пилоти , които не караха в дъжда, но пък десетимата, които излязоха дадоха всичко от себе си до края на 9-те обиколки. Победата спечели Петър Дианов (Мотоманиябг, BMW), а след него финишираха двама македонци. Слободан Ивцевски на 8.1 секунда и Сашо Николов на 39.6 зад българина.
Малко преди началото на състезанието за Supersport600 и Superbike 1000 дъжда намаля и публиката стана свидетел на майсторското каране на Мартин Чой (Еко BMW Рейсинг, BMW), който категорично спечели победата в SBK . Чой караше в постоянно темпо на обиколка в рамките на 1 минута и 40 секунди, като остави зад себе си Димитър Митов (BMW, МК Боляри) на 45.5 секунди да финишира на второто място. 11 обиколки направиха пилотите, а трети се класира Пламен Бонев (BMW, МК Боляри) на 55.1 секунди зад Чой.
След победата си на Супермото в клас OPEN , Александър Георгиев (МСК Плевен, Honda) стигна до успеха и на пистата в клас Supersport600. Въпреки опитите на румънеца Йонел Паскота да го изпревари Сашо караше много сигурно и разумно през цялото време. Заслужено пресече финала първи на 11.5 сек. пред Паскота. Трети се нареди Пламен Петров (Троян мото клуб, Yamaha) на 38.2 зад Георгиев.
В надпреварата в клас СКУТЕРИ победата спечели Иво Михайлов (МСК Плевен, Piaggio), който имаше проблем на старта, но бързо изпревари конкуренцията на 11 пилота и финишира на 18.8 сек. пред втория Боян Петров (МСК Плевен, Aprilia). Трети е Митко Митков (МСК Плевен, Aprilia), който беше задминат от Петров в последната обиколка и завърши на 19.2 сек. от Михайлов.
От 5-ия кръг на BMU European road racing championship  България спечели максималните 75 точки и вече с актив от 370 пункта е категорично на първото място по нации.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.