Български победи на eвропейския шампионат по мотокрос в Самоков

Над 10 000 зрители присъстваха на мотополигон „Ридо” в Самоков, където завърши европейския шампионат по мотокрос. 107 пилота от България, Румъния, Сърбия, Македония и Гърция взеха участие в състезателния уикенд във всички класове. Благодарение на отличното представяне на родните състезатели, отборната купа остана в България, а след нас се наредиха Румъния и Гърция.
Золтан Ордог (Румъния) с Husqvarna беше над всички в двата манша в МХ65 и триумфира заслужено с първото място на подиума, а след него финишираха Християн Георгиев (НСА Моторспорт) с КТМ и качилия се на третото място Мирослав Димитров (Марица рейсинг), също с КТМ.
В клас МХ 85 победата спечели и в двата манша Николай Малинов (МСК Севлиево) с КТМ, а Антонис Сагмалис (Гърция) с КТМ) и Кристиян Иванов  (НСА Моторспорт) със същата машина се класираха в този ред и в двете състезания.  В МХ се получи уникална ситуация, при която без победа в маншовете на първото място за награждаване се качи Мартин Тодоров (Еър макс рейсинг) с КТМ. В първия и във втория маншове той стана втори и събра  44 точки. Спечелилите по един манш Владимир Попов (НСА Моторспорт) с Kawasaki – 5-и в първия и победител във втория, както и Григор Царев (JRC-София) с КТМ – първи в първия и 5-и във втория, останаха съответно на 2-о и 3-о място с по 41 точки.
Адриан Радута (Румъния) с Yamaha кара отлично за пореден път и с преднина от по 30 секунди в МХ1 пред Кристиян Кръстев (Панчо рейсинг) с Kawasaki и Томислав Томов (Мездрея рейсинг) с Yamaha, стигна до крайния успех в двата манша.
При пилотите в МХ2 двоен успех записа Майкъл Иванов (НСА Моторспорт) с КТМ, а след него финишираха Хакан Халми (МСК Севлиево) също с КТМ) и Тони Цветков (МСК Панчо рейсинг) с Yamaha.
Феновете на мотокроса , жителите и гостите на Самоков видяха най-добрите състезатели освен на трасето „Ридо” и в събота вечер на официалната церемония по откриването на шампионата. Тя се състоя на площада пред Общината в града и всички пилоти бяха със специално изработените тениски за началото на кампанията „Не сме сами на пътя”.
Полицейски кордон съпроводи пилотите до сцената и обратно, а на видео стена бяха излъчени кадри от историята на легендарния мотополигон и кратък филм в памет на Георги Янакиев. Лично кметът на Самоков Владимир Георгиев, общински съветници, семейството  на Георги Янакиев, председателят на Гран При България Румен Петков и президентът на БФМ Богдан Николов присъстваха на събитието. Легендарният скиор Петър Попангелов стана лице на кампанията, като благодари за указаната чест.  Десетки зрители си припомниха част от мотоциклетната история на България  и победите на Димитър Рангелов в световни и европейски шампионати, които са се провели през годините на територията на Самоков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.