Ана Караско – първата кралица на пистата

Само на 21 години Ана Караско (DS Junior Team) написа нова страница в историята на мотоциклетизма, като стана първата жена, спечелила световна титла на две колила. Тя сложи короната световния шампионат на ФИМ в клас Supersport 300 в последния старт на пистата Маникур и сред толкова крале, стана първата кралица на пистата.
Представянето на Ана Караско през този сезон е направи зашеметяващо. Тя започва кариерата си през 2011 г. в шампионата в CEV 125. Испанската сензация с успехите си си извоюва правото а стартира в световното първенство в клас Moto3 през 2013 г. След това Ана премина в WorldSSP300 през 2017 г. През миланата година в Портимао тя записа първата си победа, а сега на Маникур триумфира със световната титла. Тя не е имала изцяло успеше сезон, но успя да се пребори в един напълно непредсказуем шампионат като WorldSSP300.

Сезонът за Караско като дебютантка в DS Junior Team започна с финал в топ 6 в Арагон. Тя бе само на 0,4 сек. от победителя. След това на историческата писта в Ассен, тя стана 4-а със своят Kawasaki Ninja 400, пак с половин секунда след победителя, и то скъси дистанцията в последната обиколка на това трудно състезание.
В третия кръг от шампионата на Аутодромо национале Енцо и Дино Ферари в Имола, тя намекна за шансовете си за титлата, след като спечели състезанието от 11 обиколки с повече от 11 секунди преднина пред втория в класирането. Така Караско остави конкурентите да й дишат прахта и направи сензационно представяне под италианското слънце, като поведе с 3 т. в шампионата. Сериозната форма на Караско продължи и на Донингтън Парк, която е много по-различна писта от Имола. Ана обаче доказа, че нейното темпото не е случайно, като този път бе само 4 секунди пред останалите. 21-годишната испанка изглеждаше неудържима и дръпна с 22 т. в шампионата.  След това дойдоха две трудни състезания за бързата дама от Мурсия. Бе 11-а в Бърно и 10-а в Мизано.
Ана Караско излезе в „лятна ваканция“ с 16 т. преднина две състезания преди края на шампионата. Тъй като имаше добри спомени от пистата Портимао в Алгарве, където спечели първата си победа, Караско можеше да реши титлата още там. Късметът обаче не е беше на нейна страна и тя стана 10-а. така всичко трябваше да ес реши на Маникур. Преди френския старт преднината на испанката бе само 10 т.  Тя завърши 13-а и стана първата жена със световна тила в мотоциклетизма на писта, като събра 93 т. и изпревари само с една точка Мика Перес от Испания, който стана втори след сънародника си Даниел Вале с Yamaha.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.