666 причини да отидеш на море

Arch Enemy

Хубаво е да е лято! Топлото време, отпуската, кеф да си караш мотора по цял ден. Когато дойде време и за море, нещата стават неудържими. А какво ще кажете за 3 в 1 – мотоциклети, здрав  метъл и плаж? Не, това не е мираж. Нито нещо непостижимо. Изисква се само да яхнете машината и от 15 до 17 юли да тръгнете на североизток, към култовия град Каварна.

DreamShade
 

Да точно така, отново Loud Concerts, Община Каварна и единствения и неповторим метъл кмет Цонко Цонев, събират на Каварна Рок Фест 2011, едни от най-големите имена на световната метъл сцена. И през тази година – пета поред, форматът остава непроменен. Очакват ни три поредни вечери на нечовешки метъл, страхотни мотоциклети за радост на окото и всичко това полято с много студена бира.

Katatonia
 

Като цяло фестивалът се очертава да е доста мрачен и мега екстремен! Определено не е за хора със слаби нерви, но мисля, че за нас моторджиите това не ни е проблем. Групите, които ще забиват са повече от яки, а стиловете варират от мелодик и класически дет, през пауър, траш, блек, готик и дуум метъл.

Lake Of Tears

Още от първата вечер организаторите ще направят нещата „тъмни“. Новаците на екстремната сцена DreamShade идват от Швейцария за да ни потопят в своя мелодичен дет саунд.  Дарк метъл легендите от Katatonia, които също са за пръв път в България като част от турнето им по повод 20 годишнината от създаването на групата, ще направят атмосферата още по-мрачна. Сцената ще призове и финландските пауър метъл машини Sonata Arctica, които са познати на родните фенове след откриването на метъл сезона на площада в Каварна през 2008 г.  А британците от Paradise Lost, заслужено носещи прозвището „бащите“ на готик метала, ще стъпят за втори път на родна земя, след отложения концерт през 2009 г.,  като хедлайнери за първата вечер.

Moonspell

Втората вечер на Каварна Рок Фест 2011 е не по-малко обещаваща, отново ще има свежа кръв в лицето на Sylosis – младата британска траш метъл група. Макар и с малък стаж, забиват много яко в родината си, а парчетата са с яко олд скуул звучене. След тях на сцената ще се възкачат шведските легенди Tiamat. Смятани за непредсказуеми и експериментални в творчеството си, на сцената изглеждат изключително спокойни и концентрирани, дори леко меланхолични, но от тях ни чака яко дет и готик. Следва и малко португалски готик метъл от Moonspell, които ще направят дарк атмосферата пълна. Хедлайнерското място за тази вечер е запазено за Opeth.  Легендите от Стокхолм ще забият в България за пръв път и ще зарадват своите фенове със своя микс от дет метъл с джаз, фолк и блус елементи.

Opeth

За третата вечер както винаги е запазено най-доброто. Трашарите Suicidal Angels идват от съседна Гърция, за да покажат на всички гости на Каварна как трябва да звучи истинския траш. Отново шведски готик метъл, този път от Lake Of Tears, съчетан с много дуум и прогресив елементи, те знаят от какво се нуждаят феновете. Големият финал е отново за шведския дет метъл. Arch Enemy, ще проглушат Каварна. Те идват за пръв път в България, начело с красивата и много гласовита Анджела Гасоу. Тези, които сме имали удоволствието да ги гледат на живо, знаят, че тя няма милост.

Paradise Lost

Факт е, че тази година няма тематични вечери както сме свикнали от предните издания на Каварна Рок Фест. Липсата на алтернативни вечери само с рок, хеви и прогресив, може да не се понрави на повечето фенове. Но тези които обичат мрачната и тежка музика, ще оценят невероятния подбор тази година. Все пак, независимо какъв стил слушате, тази година Каварна Рок Фест 2011, ще бъде неповторима. Най-малкото, което може да ви се случи, е да покарате няколко стотин километра на две колела, да се видите с приятели, да поспите на палатка и най-вече да се забавляваме здраво под звуците на здрав метъл и студена бира.

Tiamat

Програмата

Първа вечер, 15 юли
DreamShade – най-младите участници на феста започват кариерата си през 2006 г. За кратката си история обаче стават фактор на европейската метъл сцена и свирят на почти всички големи фестивали.
Katatonia – от 1991 г. Стокхолмската банда претърпява еволюция от тежкия блек-дуум саунд към алтернативни и симфонични елементи с тежки рифове. Последният албум на бандата е от 2009 г. и носи името "Night Is the New Day”.
Sonata Arctica – от създаването си през 1996 г., финландската банда е записала 6 студийни албума и е създала сериозно име в мелодик и пауър метъл средите. Sonata Arctica е добре позната и се радва на многобройни почитатели из родните метъл маниаци.
Paradise Lost – създадена в Халифакс, Англия през 1987 г. Още в началото тежкия саунд, елементите на готик рок, както и малко по-късно добавеното електронно звучене, бандата заслужено си спечелва име на законодател в готик метъл средите.

Sonata Arctica

Втора вечер, 16 юли
Sylosis – младата банда е създадена през 2000 г. и бързо се учи. Вдъхновени от олд скуул траша, те смесват в него прогресив и мелодични елементи, те са определяни като новото поколение в британския метъл.
Tiamat – както се казва – класика в жанра. Създадени през 1988 г., шведите не спират да изненадват своите фенове с експериментален нов саунд във всеки следващ албум. Те не следват догмите на никой стил, макар и да успяват да се впишат в няколко.
Moonspell – събират се през 1992 г. в  Лисабон и обичат да наричат музиката, която правят дяволска. Те са най-успешната португалска готик-дуум банда и единствената, която е стигала първо място в родната им музикална класация.
Opeth – шведските легенди са заедно от 1990 г. Имат няколко смени в първоначалния състав. Започват кариерата си като типична дет метъл банда, но с времето започват да опитват с добавяне на джаз и блус елементи както и акустична китара.

Suicidal Angels

Трета вечер, 17 юли
Suicidal Angels – гръцката банда не си попюлва. Създадена през 2001 г. като училищна формация от Ник Мелисоргус, който тогава е едва 16 годишен, сега бандата може да се похвали с хиляди верни фенове и яко траш звучене.
Lake Of Tears – шведите се събрат през 1990 г. Едва през 1994 г. издават първия си албум Greater Art, но година по-късно успяват да вземат ума на фенове и критици с Headstones. Бандата се разпада заради творчески разногласия, но през 2003 г. се събира отново.
Arch Enemy – основана от бившия китарист на Carcass Майкъл Амот през 1996 г., бандата записва 9 студийни албума. Но истинското съкровище е фронтдамата им Анджела Гасоу. Последният им студиен албум е съвсем топъл – излезе през юни и носи името Khaos Legions.

Sylosis

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.