6 мото премиери и 5 нови модела на Автосалон София 2017

Броени дни остават до откриването на Автомобилния салон София 2017. Вчера в БТА се състоя предварителната пресконференция на събитието, на което представители на Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП). Салонът е в календара на OICA и е последният голям за Европа през тази година. От ААП представиха най-новите тенденции в бранша. Съобщено бе, че България е сред първите в Европа по ръст на продажби на нови автомобили за първите 8 месеца – почти 18%.
За първи път в изложението ще участват и мотоциклети. Ще има 6 премиери на мотоциклети и 5 нови модела. Общо ще има 40 изложени машини по щандовете, като от 44 световни марки,  36 са автомобилни и 8 мотоциклетни. Мотоциклети ще представят BMW, Honda, Harley-Davidson, Kymco, Quadro, MV Agusta, Peugeot, Suzuki и Triumph. Сред общо 240 експоната, ще има и някои от най-актуалните и интересни мотоциклети.
Салонът ще постави рекорди със сигурност. В шестте зали на Интер Експо Център на площ от над 14 000 кв. м щандове ще имат 65 фирми, като ще покажат над 300 експоната, което е два пъти повече от 2011 г. Премиерите ще бъдат над 70, а сред тях 28 автомобила ще бъдат с алтернативно задвижване – електрически и хибриди. Общата стойност на автомобилите, които ще бъдат изложени в Интер Експо Център, е 12 млн. лева, а мощта им надхвърля 40 000 к.с.
За първи път освен автомобили, ще има възможност и за тестове на мотоциклети, стига времето да позволява. Тестовите са рекорден брой – над 80. Един от посетителите ще може да си тръгне с нов автомобил, като ще мже да избере измежду 12 модела, които не са от евтините а са на стойност от 24 000 до 46 000 лв. Трябва само да попълни анкетна карта. Ще има и други награди.
Билетите са на цена 8 лв. онлайн и 10 лв. от каса. При онлайн билетите в цената от 8 лв. влиза и паркинг до два часа. За деца под 12 години входът е безплатен, а от 12 до 17 години цената е 4 и 5 лв. на билета. Ще има семеен билет – за двама възрастни и две деца за 16 и 20 лв. съответно, групов билет за над 15 души – 8 лв. Предпремиерният бизнес билет е 50 лв.
По време на салона ще ма богата съпътстваща програма, атракции, забавления. Специален щанд ще има Българската федерация по автомобилен спорт, като всеки ден тай ще бъде представена някоя от спортните дисциплини. БФАС и ААП организират програмата под мотото: „Вашият най-голям шанс са оцелеете по пътищата е да се занимавате с автомобилен спорт.“ На щанда ще има известни наши пилоти с шампионските си автомобили, които ще дават автографи, ще запознаят публиката с особеностите на дисциплината, ще има тренажори за виртуални състезания.